Da han ikke kom inn i julenissedrakta bestemte han seg for å gå drastisk ned i vekt. Nå er 86 kilo borte, og sammen med fetteren Olaf Tufte forteller han på God Morgen Norge på onsdag om hva som skal til.

Karl Fredrik levde usunt og var overvektig.

– Jeg har alltid vært slik. Jeg spiste usunn mat, som ferdigpizza, gatekjøkkenmat, godteri og drakk to-tre liter cola hver dag. Jeg røyket 30 sigaretter, lå på sofaen i opptil åtte timer hver dag og så på tv, mens jeg stappet i meg mat. Hver helg festet og drakk jeg alkohol. Jeg var også en pøbel, og reiste fra Sunndalsøra for å skjerpe meg og bli voksen. Jeg flyttet til Sandefjord.

Pøbelstrekene ble det slutt på, men han fortsatte det usunne livet.

– I 2012 brakk jeg ryggen, noe som ikke gjorde saka bedre, og jeg klarte ikke å gjøre noe med situasjonen, forteller Karl Fredrik Johannessen.

I september 2013 ble han separert og flyttet tilbake til Sunndalsøra. Kiloene snek seg fortsatt på. Jula 2013 kom han seg ikke inn i julenissedrakta, men måtte konstatere at han bare fikk på seg den grå joggebuksa i størrelse XXXXXL. Det var ingen god følelse for ham.

Vil ikke tilbake

2. juledag, da han veide 162 kilo, bestemte seg for å gjøre noe med saka.

– Jeg sto på venteliste til slankeoperasjon, men fikk komme inn før på grunn av ryggproblemene. Jeg måtte gå på en diett før operasjonen, for å få vekk mye av magefettet, og gikk da ned 17 kilo. 4. februar gjennomgikk jeg operasjonen og kom etter det ned i 115 kilo. Nå veier jeg 76 kilo, forteller han til Driva. Bildet av ham som ble tatt 2. juledag, florerer i saker i Dagbladet, Se og Hør og andre aviser.

– Det er veldig tøft og flaut å se det bildet nå. Slik vil jeg aldri bli igjen!

I dag er han fysisk bra form og har til og med fått oppdrag som klesmodell. Han understreker at det ikke har vært enkelt å komme dit han er i dag.

Plager forsvant

– Mange som slankeopererer seg tror det bare er å leve som før, men da utvider magesekken seg gradvis og man legger på seg og blir som før igjen. Man må trene og spise mindre enn før. Siden det er plass til mindre mat i magesekken må en være nøye på hva en spiser. Det må være mat med næring i. Det kan være proteiner, som egg, som gir en noe å gå på.

Takket være omlegging av kostholdet og jevn trening har han fått bukt med både helse- og vektproblemer. Høg puls og dårlige ledd er historie.

Han samarbeider med Stig Oldervik på Stigs gym, og er medinstruktør i Lockout kettleball club. Kettleball er en treningsform med jernkuler og noe Karl Fredrik har fått sansen for. I desember satser han på å delta på NM i Kettleball i Oslo.

Trener seks dager i uka

Karl Fredrik bygger muskler slik at den løse huden etter slankingen gradvis forsvinner.

– Jeg jobber som drosjesjåfør, og det første jeg gjør når jeg kommer hjem fra jobb er å komme meg ut og trene. Jeg trener seks dager i uka, som sykling, jogging og kettleball, unngår alkohol, og er streng på kostholdet. Jeg drikker ikke en eneste brus, siden kullsyra tar stor plass i magen. Jeg spiser mye salat og kylling, drikker proteinshaker og velger magert kjøtt. Jeg koser meg med taco på lørdager istedenfor godteri.

– Hva motiverer deg til å holde ut denne livsstilen?

– Det er gøy å være i god form! Muskler er ikke det viktigste, men at man har god helse, blir gammel og har det godt med seg sjøl. Jeg kunne dødd av hjerteinfarkt. Nå unngår jeg sykdommer. Man lager seg nye vaner og blir vant til å leve sunt. Jeg går også helhjertet inn for det, for hvis man unner seg litt her og der, er det lettere å gå tilbake til gamle usunne vaner. Innstillingen har også mye å si. Man må bestemme seg, og så gå inn for det man skal gjøre.

Røykfri i 100 dager

Han har nå vært røykfri i nøyaktig 100 dager.

– Jeg merket stor forskjell da jeg sluttet å røyke. Søvnen ble bedre, ting smaker bedre, og hosten kom vekk. Jeg er i bedre form og snorker ikke lengre.

– Hvordan greide du å slutte?

– Jeg var motivert for det. Det nytter ikke å høre hva andre sier. En må sjøl forstå at det er usunt. Det å kjenne på forskjellen etter at jeg sluttet, har vært motivasjon nok til å holde meg unna røyken i ettertid.

Bra med støtte

Karl Fredrik takker en lokal sportsbutikk for mye vikitg støtte. Fetteren Olaf Tufte har videre vært en stor inspirasjon for Karl Fredrik:

– Jeg har vært litt småmisunnelig og tenkt at jeg vil bli som ham. Jeg hatt mye kontakt med ham. Han blir med på God Morgen Norge i TV 2 onsdag denne uken.

Karl Fredrik har ett råd å komme med til dem som vil endre livsstil:

– En må få ræva opp av sofaen, rett og slett! Mange er late, jeg var lat selv. Fysisk trening og et bedre kosthold er det som skal til!