Sauebøndene er nok de som merker rovdyras eksistens best, spesielt om høsten under sauesankingen. I Trollheimsområdet ser tapene ut til å bli store i enkelte områder i år.

For Sauebonde Eystein Opdøl på Ålvundeid går det mot nok en drastisk sesong. Sjøl om det fortsatt går igjen noen småflokker som han vet hvor befinner seg, ser det ut til å bli store tap.

– Dette ser dårlig ut ja, det mangler mye! Jeg tror ikke jeg tar i hvis jeg sier at tapet blir på over 80 lam i år. Jeg er så drittlei av denne debatten nå at det er helt utrolig, jeg vet ikke lenger hva jeg skal si, sier en oppgitt Opdøl.

I fjor manglet han 30–40 dyr, men han er så vant til store tap nå, at han betrakter dette som lite.

– Det er det som er så sjukt, for 30–40 dyr er jo egentlig veldig mye det også. Dette var inkludert de dyra ulven tok. Men jeg vet ikke hva jeg skal si om noe av dette lenger, Jeg er bare så drittlei av hele denne debatten nå, sier han.

Flere med store tap

Sjøl om det er fotografert flere jerver på viltkamera i området, har det vært veldig få kadaver å finne her i år. Og de kadavrene som er funnet er gjerne funnet på «rare» steder der det tradisjonelt ikke har vært nødvendig med tilsyn tidligere.

– Som for eksempel Bjøroskaret og Kringelhøa. Arne Drøpping gikk seg forresten rett på jerven mens den satt på et sauekadaver for et par uker siden, forteller Opdøl.

Han kjenner flere andre sauebønder i Sunndal som også sakner mange dyr og går mot svært store tap i år. Dette bekreftes også av leder i Sunndal Sau og Geit, Kåre Langset.

– Vi har ikke full oversikt enda, men det går nok dessverre mot store tap i enkelte områder ja, både i beiteområdet i Trollheimen, i Innerdalen og Giklingdalen, samt beiteområdet i Øvre Sunndal, Grøvudalen.

Sauebøndene sakner mer velvilje fra myndighetene til å ta ut skadedyr.

– Vi er litt skuffet over at Trollheimen ikke er fritt for jerv, og vi mistenker at det fortsatt er yngling her, sier Langset.

Slipper billig

Solmund Solstad på Solem i Surnadal er en av mange sauebønder her som slipper sauene på beite i Trollheimen. Han er likevel en av de heldige som slipper unna de helt store tapene i år.

I har nå fått heim igjen mesteparten av de 550 dyrene han slapp. To døde sauer har han funnet så langt, en av dem tatt av ras.

– Det er funnet sauer fra minst to ulike besetninger i det store raset som gikk i Folldalen under det kraftige tordenværet først i august, forteller Solstad. Men i forhold til rovdyr har han berget bra i år, sjøl om det er dokumentert jervdrept sau på begge sider i Vindøldalen.

– Det ser ikke ut til å være katastrofale store tap i Vindøldalen eller Folldalen vest i år nei. Har snakket med mange andre sauebønder om dette, og det ser ut til at tapa er større på Rindalssida av Folldalen, øst for Gråsjøen, der mangler det en del lam, sier han.

Varierer i Oppdal

Oppdal er en av Norges største sauekommuner, der rundt 45000 dyr er ute på beite. Mange her har sauehold som sin hovednæringskilde, så frustrasjonen er ofte stor blant sauebøndene når det gjelder utfordringene rundt beitedyr– og rovdyrpolitikk.

Leder i Oppdal Sau og Geit, Steingrim Horvli, forteller at sauesankingen i Oppdal er mer enn godt i gang og at man egentlig er inne i ettersankingen nå. Likevel er ikke alle talt opp, så det er vanskelig å si noe om hvor store tapene blir enda.

– Det ser nok ut til at det blir en del tap ja, men det varierer fra sted til sted. Svaret får vi om et par-tre uker, når alle har talt opp.

Mer jerv

Sjøl om det var registrert ulv her tidlig i vår, har det ikke vært registrert verken ulv eller bjørn her gjennom beitesesongen. Men til gjengjeld er det flere dokumentasjoner på jerv i år enn i fjor, ifølge Horvli.

– Det er dokumentert jerv blant annet i Gjevilvassdalen, Åmotsdalen og i Trollheimen mot Møregrensa. Turgåere forteller jevnlig om at de ser jerv, forteller Horvli.

Han konkluderer med at det i alle fall ikke ser ut til å være noen «ekstremtilfeller» noen steder.

– Det er vel egentlig helt på det jevne her i år. Og sauebøndene her har levd med dette i så mange år nå, at vi får bare ta tingene som de kommer, det er ikke annet å gjøre. Men ifølge fjorårets registreringer er jervestammen på tur opp igjen, så vi håper i alle fall at det vil skje noe nå i vinter med uttak av jerv, avslutter han.