Det var i den innledende talen om forslag til ny lokalpolitisk plattform Pedersen lanserte noe hun kaller "Sunndalsmodellen".

Som Driva tidligere har omtalt, er det rundt halvparten av de som gjennomfører introduksjonsprogrammet, som går over i arbeid eller utdanning, hvis vi ser Norge under ett. I Sunndal er det imidlertid godt over 80 prosent som gjør det samme.

- Hva gjør de der?, spurte Pedersen.

- De anbefaler alle deltakerne å bli kartlagt, og motiverer deltakerne til å ta grunnskoleopplæring som en del av introduksjonsprogrammet. 7 av 10 følger det rådet, og står dermed langt bedre rustet til å klare seg i vårt kunnskapssamfunn – og bedre beskyttet mot arbeidsgivere som vil utnytte sårbare mennesker med få muligheter i arbeidsmarkedet. Til sammenligning er det i Oslo bare 7,5 prosent som får et sånt tilbud. Med andre ord er det for store variasjoner.

Hun fortsatte:

- Derfor foreslår vi at alle nyankomne skal få kvalifisere seg gjennom enten grunnutdanning eller videregående opplæring som en del av introduksjonsordninga. La oss kalle det Sunndalsmodellen!