Både på Fale og på Grøa finnes ubetjente buer hvor det selges matprodukter fra lokale produsenter, blant annet potet og egg. Systemet er basert på tillit; her kan du putte penger i kassa og ta med deg de produktene du har betalt for.

I tidsrommet fra fredag ettermiddag til lørdag morgen har noen brutt opp og forsynt seg av omsetningen i kassene i begge de to buene.

Bevisst valgt?

– Det ene forholdet er anmeldt, bekrefter Sunndal-lensmann Hallvard Vermøy.

Dette gjelder tjuveriet fra bua på Fale. I løpet av kvelden eller natta har noen brutt opp kassa i bua og forsynt seg av pengene som ble oppbevart der.

– Kassa tømmes ganske ofte, og det oppbevares aldri større beløp i buene, men det er vel antydet at rundt to-tre tusen kroner kan være stjålet i dette tilfellet, sier Vermøy.

Det er overvåking inne i bua.

– Overvåkingen var satt ut av drift, så det nok folk som vet hva de driver med, som har vært på ferde.

Tidspunktet for tjuveriet kan synes å ha vært nøye valgt. Fredag kveld var det plateslipp for Fredrik Fahles «Braveheart» på Sunndalsøra Hotell. Hele hans familie samt naboer i området var samlet på dette arrangementet.

– Det blir rein spekulasjon, men vi ser ikke bort fra at tidspunktet var bevisst valgt, sier Vermøy.

Liv Neerland ved potetbua på Grøa er ganske sikker på at det henger slik sammen. Også der har noen forsynt seg av omsetningen, i det samme tidsrommet som tjuveriet på Fale fant sted.

– Vi var også på konserten på hotellet. Mange visste at vi ikke kom til å være heime. Det kan være en tilfeldighet, men jeg tror ikke det.

Neerland viser også til at potetbua på Grøa ligger slik til, at det ikke er folk på gjennomreise som har sett sitt snitt til å stoppe og forsyne seg av kassa. I motsetning til bua på Fale, ligger bua på Grøa ikke ved riksvegen.

Småpenger

Også på Grøa har tjuvene klipt over hengelåsen på kassa for å få tilgang til kontantene. Matproduktene inne i bua står urørte igjen. Det er ingen stor sum de har fått med seg, Neerland forteller at noe av det siste hun gjorde før hun dro ned på konserten på Sunndalsøra fredag kveld, var å tømme kassa.

Neerland har ikke anmeldt forholdet, men hun har vært i kontakt med det lokale lensmannskontoret og varslet om tjuveriet. Hun har også informert dem om et tips hun har fått; om en bil som ble observert utenfor potetbua rundt klokka 01.30 natt til lørdag. Et spesielt tidspunkt å handle poteter og egg på – men Neerland ser ikke bort fra at det kan ha vært en kunde med reint mel i posen.

– Vi har hatt kunder til alle tidspunkter, til og med klokka fem på julaften. Så kanskje var dette en ærlig kunde.

For ærlige, det er de fleste kundene, understreker hun.

– På alle de årene jeg har holdt på, har jeg bare opplevd tjuveri to ganger. Noen ganger kan det være ei krone eller to for lite i kassa, men slikt må en regne med. Dette er en ordning basert på tillit, og vi ser at det som regel fungerer veldig bra.

Sunndal-lensmannen forteller også at det er sjelden politiet får meldinger om slike tjuverier.

– Vi har ett og annet innbrudd i bomvegkasser og slike buer som dette her, men det er ikke ofte det skjer. Det har nok sammenheng med at folk passer på å tømme dem ofte, slik at det ikke blir store beløp i kassene.

Politiet er svært interessert i tips om observasjoner i det aktuelle tidsrommet.