Forslaget til reguleringsplan for Hagan boligfelt ble vedtatt i kommunestyret onsdag.

Boligfeltet ligger på Sande, et steinkast unna skoler og idrettsanlegg. Tomtene regnes som svært attraktive, og kommunen har allerede merket pågang fra interesserte kjøpere. Sunndal kommune sikret seg tomta for 1,6 millioner kroner for to år siden. I kommunedelplanen for Sunndalsøra, som ble vedtatt i 2002, er området avsatt til framtidig boligområde. Reguleringsplanen som onsdag ble vedtatt, åpner for cirka 25 tomter til eneboliger og rekkehus på området. Feltet skal være byggeklart til våren.

Ap-ja

Sunndal bondelag har reagert kraftig på at 17 dekar av kommunens beste matjord med dette bygges ned til boligformål. Bondelaget har bedt politikerne om å gå imot en slik nedbygging av matjorda – eventuelt at saka i det minste utsettes til regjeringen har lagt fram sin bebudede strategi for nasjonalt jordvern.

Flertallet i kommunestyret sa imidlertid ja til reguleringsplanen onsdag, som flertallet i økonomi- og planutvalget gjorde i september.

Det var Arbeiderpartiets 15 stemmer i kommunestyret, samt én stemme fra Høyre, som sikret grønt lys for Hagan boligfelt. Alle de andre politikerne i kommunestyret mente det riktige var å vente.

– Dette er en av de vanskeligste sakene jeg har vært med på i denne perioden, sa Lars Fjærli Hjetland (Ap). Han forsvarte sitt ståsted blant annet med at dette er en sak det har vært jobbet med i lang tid, og mente det er viktig at politikerne står for tidligere vedtak. Imidlertid la han til at han har landet på sitt ståsted med en aldri så liten vond smak i munnen – og avsluttet med å love at han ikke kommer til å gå inn for mer nedbygging av matjord i Sunndal.

– Det er ei enstemmig Ap-gruppe som går inn for utbygging, la partifelle Janne Merete Rimstad Seljebø til.

– Vi ønsker utbygging, slo hun fast.

De andre stemte imot

Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre samlet seg om et felles alternativt forslag til vedtak. Partiene foreslo å utsette prosjektet fram til de nye nasjonale føringene om jordvern er klare. Videre foreslo de at det i mellomtida kan arbeides med tilretteleging for boligbygging i bygdakretser, samt at fortettinga på Sunndalsøra videreføres. Forslaget ble lagt fram av Erling Outzen (SV), som understreket viktigheten av å tenke langsiktig. Minst mulig av matjorda må bygges ned. Outzen viste til internasjonale konflikter og klimaproblem som gjør det stadig viktigere å være sjølberga.

– Vi må ha mat, vi kan ikke ete olje. Vi må tenke oss veldig godt om, og så tenke oss veldig godt om én gang til, før vi bygger ned matjord. Det er ikke for seint, boliger kan bygges andre plasser.

Synnøve Helland (Sp) innledet sitt innlegg med å gjenta tre ganger at «jordvern er viktig for Senterpartiet». Det har vært harde tak i Sp i Sunndal etter at saka var oppe til behandling i ØP-utvalget i september. Oddveig Gikling-Bjørnå meldte seg ut av partiet i protest mot partikollega Knut Reinsets stemmegivning i saka.

Helland kom inn på fjellvettregler som «grav deg ned i tide».

– Dette har vært en vanskelig sak. Vi har tenkt at vi skal være lojale overfor tidligere vedtak. Men vi kan nå gi oss sjøl muligheten til å stoppe prosessen, snu i tide og fatte vedtak som går inn for jordvern.

Også KrF, størstedelen av Høyre og Frp støttet utsettelsesforslaget. Stig Rune Andreassen (Frp) hadde før møtet vært i kontakt med landbruksdepartementet, og fått beskjed om at strategien for nasjonalt jordvern skal legges fram i løpet av neste år.

– Vi har tid til å vente til 2015, mente Andreassen. Han la til at signalet til kommunen fra departementet er klart; ta vare på god matjord. Han viste også til andre områder i sentrum som kan brukes til boligformål, blant annet Villabyøran og Håsen.

Forslaget fra de tre partiene fikk 11 stemmer, og falt.