Mandag ble det kjent at Coop har tatt innersvingen på Norgesgruppen og sikret seg alle ICA- og Rimi-butikkene i Norge. Nå gjenstår det kun et ubetinget «ja» fra Konkurransetilsynet for at Coop skal kunne titulere seg som Norges nest største dagligvarekjede.

I en pressemelding går det fram at ICA Gruppen i en lengre periode har sett på ulike alternativ for å sikre langsiktig lønnsomhet i den norske virksomheten, med fokus på to hovedalternativ. Det ene har vært å drive ICA Norge videre i en kraftig nedskalert form, mens det andre har vært å selge selskapet.

– Salget av ICA Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier Per Strömberg, konsernsjef i ICA Gruppen.

Flere lokale

ICA Norge har omtrent 600 butikker rundt om i landet, som drives i egen regi eller i form av franchise. Selskapet har tre ulike butikk-konsepter: ICA Supermarked, Rimi og Matkroken. I Sunndal finnes distriktets eneste Rimi-butikk, mens det i Surnadal finnes to Matkroken-butikker; én i Todalen og én i Bæverfjord. Også i Tingvoll kommune finnes to slike nærbutikker, én på Tingvoll og en på Meisingset.

– Vi vet lite om hva dette betyr for oss ennå. Meldingen om salget kom helt overraskende på oss, sier daglig leder ved Matkroken i Todalen, Terje Nordvik.

– Vi var klar over at ICA søkte et samarbeid, men det er jo Norgesgruppen som har vært aktuell, legger han til.

ICA varslet ifjor et innkjøps- og distribusjonssamarbeid med Norgesgruppen. Planene ble imidlertid klubbet ned av et midlertidig vedtak fattet av Konkurransetilsynet i februar i år. Et endelig svar var ventet i høst.

Etter at Coop-kjøpet ble kjent har spørsmålene fra kundene i Todalen vært mange.

– Men jeg kan ikke gi dem noen svar. Vi må bare vente og se hva som kommer. Det er vel to muligheter, enten blir vi fristilt fra våre kontrakter, eller så innlemmes vi i Coop på et eller annet vis.

Coop Norge vil foreløpig ikke si noe om ICA-butikkene skal bestå som egen kjede, eid av Coop, eller om de skal skifte navn og innhold til for eksempel Coop Mega, Coop Extra, Coop Marked eller Coop Prix.

Nordvik medgir at tanken på en framtid i forbrukersamvirket er fremmed.

– Mange kunder kommenterer det; jeg er 62 år i dag og har vel drevet som privat kjøpmann siden jeg var 13 år, omtrent. Det siste kundene kunne tenke seg var at jeg skulle bli en del av Coop. En helt annen kultur, sier Nordvik.

Glede i Coop

Coop-sjef Svein Fanebust mener overtakelsen er et stort og viktig løft for kjeden.

– Dette er en historisk og gledelig dag for Coop, sier han i en melding.

I Coop Orkla Møre er gleden også stor.

– Jeg er svært glad for det vi har fått til, sier administrerende direktør Arild Sørlien til Driva.

– Dette vil være med på å trygge vår konkurranseevne.

I Sunndal kjemper Rimi og Coop Extra om dagligvarekundene. Hvordan Coop-kjøpet vil berøre konkurransesituasjonen i Sunndal, er det for tidlig å si noe om, mener Sørlien.

Han viser til at konkurransetilsynet kommer til å gjøre en grundig vurdering av oppkjøpet, også konkurransen lokalt i de enkelte markedene skal vurderes nøye.

– Jeg håper vi skal få til en god løsning også i Sunndal, sier Sørlien.

Driva har også vært i kontakt med Rimi på Sunndalsøra, men daglig leder Anita Støen henviser til ICA Norge for kommentarer.

– Jeg kan ikke si noe om dette.