Rådmann Liv Husby i Nesset ønsker å utvide ordningen med eiendomsskatt på verker og bruk til å omfatte alle faste eiendommer i kommunen.

Rådmannen forsøkte også i fjor å få kommunestyret med på et prinsippvedtak om å innføre eiendomsskatt på alle faste boliger i kommunen. Da sa kommunestyret blankt nei. Under fjorårets budsjettdebatt argumenterte rådmannen med at kommunestyret gjerne både vil og bør ha et handlingsrom. Dette for å kunne gjennomføre tiltak til beste for innbyggerne. «Gjennom flere år har rådmannen lagt fram forslag både til nedskjæringer og effektivisering og rasjonalisering. Noe har kommunestyret vedtatt og gjennomført, mens andre tiltak ikke har fått politisk flertall,» skrev rådmannen i fjorårets saksutredning.

– Har forverret seg

Den økonomiske situasjonen i Nesset har forverret seg i løpet av inneværende år. Rådmannen viser i sin saksutredning til at det i formannskapets arbeidsmøte med økonomiplanen for 2015–2018 kom fram at kommunen står foran store økonomiske utfordringer. Det er bakgrunnen for at ønsket om å innføre eiendomsskatt på alle faste eiendommer kommer opp på nytt.

Det er først og fremst en svikt i kommunens inntekter som gjør det nødvendig å utvide eiendomsskatteområdet. Rådmannen ser ingen annen utveg for slik å kunne øke kommunens inntekter. Dersom kommunen ikke makter å balansere utgifter og inntekter hvert år i økonomiplanen, kan kommunen bli plassert på ROBEK-lista. Det vil si at alle låneopptak til investeringer må godkjennen av fylkesmannen. Utvidelse av eiendomsskatteområdet kan medvirke til at kommunen unngår dette.

Sakkyndig nemnd

Dersom kommunestyret sier ja til forslaget fra rådmannen, ønsker hun at formuesgrunnlaget legges til grunn på boliger. Alle øvrige eiendommer verdsettes av en sakkyndig nemnd som fastsetter takstene på grunnlag av «tilsette synfaringsmenn». Rådmannen foreslår at dagens medlemmer i takstutvalget for eiendomsskatt blir oppnevnt som sakkyndig nemnd. Det er Håkon Nauste, Jan Rød og Oddbjørg Øverås som utgjør dagens takstutvalg. Utskrivingen av eiendomsskatt skal gjelde fra og med 2015.

Det er også mulig å taksere eiendommene på andre måter enn gjennom formuesgrunnlag.

2000 eiendommer

Rådmannen skriver at forslaget som nå foreligger vil bety at opp mot 2000 eiendommer må takseres på veldig kort tid.

«Det sier seg selv at det vil bli umulig å gjennomføre for noen få personer i takstutvalget. Derfor bør kommunestyret velge takstutvalget som sakkyndig nemnd, mens rådmannen må innhente ekstern bistand for å få gjennomført takseringen. Kommunens administrasjon vil få en veldig stor belastning når dette skal gjøres på så kort tid. Erfaring fra sndre kommuner som har vært i samme situasjon forteller om stor belastning på eget personale med overtid, selv om de også har leid inn eksterne krefter for å få jobben gjort.

Formannskapet skal ta stilling til forslaget på torsdagens møte.