– Hele utgangspunktet for skolestrukturdebatten i Sunndal var at det skulle spares penger. Her får vi ei sak på bordet hvor kostnadsbildet er helt ukjent, sier Aarflot. Hun reagerer kraftig på forslaget til reguleringsplan for Ålvundfjord skole.

Behandles tirsdag

Reguleringsplanen for Ålvundfjord skole skal til første gangs behandling i økonomi- og planutvalget i morgen, tirsdag. I møtet vil utvalget legge forslaget ut til offentlig ettersyn. Endelig valg tas etter at planen har vært på høring.

Bakgrunnen for reguleringsplanen er behov for å forbedre adkomsten til skolen, slik at både gående og syklende, og de som kommer til skolen med bil og buss, skal ha trafikksikker adkomst. Behovet for forbedring henger sammen med at skolens elevtall nå er høyere, etter at Ålvundeid skole ble lagt ned og skolen nå også er skole for elevene fra nabobygda.

Reagerer

Marit Brånås Aarflot (uavhengig) reagerer kraftig på forslaget til reguleringsplan. Hun mener dette viser at beslutningen om hvor skolen for de to bygdene skal ligge, ble tatt på et fullstendig feilaktig grunnlag. Da skoledebatten raste ble det fra folk på Ålvundeid blant annet påpekt at det kom til å bli behov for oppgradering av uteområdet og parkeringsplassen ved Ålvundfjord skole.

– Den gangen ble det avfeid, det ble sagt at dette ikke var noe problem – men nå er det plutselig det.

Hun fortsetter:

– Folk på Ålvundeid burde nesten få en oppreisning i form av en tilbakemelding om at de hadde rett i mange av innspillene de kom med. Det ulmer fortsatt blant folk, de føler seg fryktelig urettferdig behandlet. Det var brutale påstander som kom blant annet i leserbrevspaltene i avisene – det ble sagt at vi skjøv ungene foran oss, at det hele var et spill. Vi ble beskyldt for å være illojale. Nå mener jeg alle kan se sjøl at det ikke var slik.

Kostnader

Det går ikke fram i forslaget til reguleringsplan hva arbeidet som skal utføres, vil koste. Det pekes imidlertid på at det både skal gjennomføres arkeologiske undersøkelser, eventuelt grunnundersøkelser, samt at grunn må erverves – som vil medføre erstatning for tapt dyrkajord. I tillegg kommer utgifter til opparbeidelse av ny bussholdeplass, parkeringsplass, gang- og sykkeladkomst og lekeområde.

– Hele utgangspunktet for skolestrukturdebatten i Sunndal var at det skulle spares penger. Her får vi ei sak på bordet hvor kostnadsbildet er helt ukjent, sier Aarflot, og etterlyser en kost-nytte-vurdering. Hun sier at hun har fått opplyst at arkeologiske undersøkelser alene vil koste nærmere 100.000 kroner.

Hun legger til:

– Dette er fullstendig unødvendige investeringer for Sunndal kommune. Alt det som nå etterlyses i Ålvundfjord, og mer til, finnes på Ålvundeid. Romslig parkeringsplass hvor busser ikke må rygge for å snu. Uteområde med ballbinge og grøntområde med busker og trær. Grusbane. Barnehagen bruker bare en liten del av disse utearealene – og har faktisk gjerdet det aller meste av uteområdet ute – samtidig som skoleelevene i Ålvundfjord skriker etter mer plass.

Samtidig spør Aarflot seg også hvor lang tid det vil ta før politikerne får framlagt en sak til behandling om ny og fullverdig gymsal ved skolen.

Hun viser også til at utvidelsen av parkeringsplassene ved skolen vil gå ut over jordbruksareal.

– Hvis noen hadde dårlig smak i munnen etter saka om Hagan, bør det være enda verre her, sier hun.

Vanskelig

Aarflot understreker at hun ikke er ute etter noen omkamp i skolestruktursaka.

– Ålvundfjord må gjerne beholde skolen sin dersom det ikke er mulig å reversere prosessen. Poenget mitt er at denne investeringen kunne vært unngått. Foreldrene på Ålvundeid ønsket at ungene skulle få velge om de ville gå på Ålvundfjord eller Sande, gitt at Ålvundeid skole ble lagt ned. Dersom de hadde blitt gitt muligheten til det, ville nok behovet for disse investeringene ikke lenger vært til stede.

Hun er usikker på hvordan hun skal gripe saka an i utvalget tirsdag, og sier det blir like galt uansett hva hun stemmer.

– Dette blir en helt umulig sak for meg som politiker. Stemmer jeg for å legge reguleringsplanen ut på høring, sier jeg samtidig et slags ja til et helt unødvendig prosjekt som vi ikke ser den økonomiske konsekvensen av. Og vi vet fra tidligere politiske saker i Sunndal kommune at desto lengre en sak har vært utredet og vært ute på høring, desto vanskeligere blir det å stoppe den i etterkant. På den andre siden er det her snakk om ungenes kvalitet i skolen, og dersom jeg sier nei til å legge ut reguleringsplanen på høring, så sier jeg samtidig at ungene ved Ålvundfjord skole ikke skal få like god kvalitet på utearealene som andre barn i kommunen.