For 10 000 kroner ble Svorka Energi AS den lykkelige eier av perleveven, som elever fra Øye skole laget til inntekt for tv-aksjonen. Elevene sikret dermed 50 familier vann for resten av livet.

Tema i årets tv-aksjon var «Vann forandrer alt» og inntektene skal gi varig tilgang til rent vann for en million mennesker. Noen av elevene i 7. trinnet ved Øye skole brukte håndverkstimene gjennom høsten til å lage en «perlevev» med tema vann, som de donerte bort til Kirkens Nødhjelp og tv-aksjonen.

Veven ble lagt ut til høystbydende på nettauksjonen QXL, og da budfristen var utløpt søndag, sto Svorka Energi med det høyeste budet; 9000 kroner.

Svorka var imidlertid ikke snauere enn at de la på ytterligere en tusenlapp, slik at prisen på veven- og bidraget til tv-aksjonen ble hele 10 000 kroner.

– Dette syntes vi var et finere tall, og det går jo til et godt formål, sier administrerende direktør i Svorka, Halvard Fjeldvær.

Jobber med vann

Mandag tok to representanter fra elevrådet; Ida K. Todal og Benjamin S. Rønning sammen med kunst- og håndverkslærer Anne Marie Rognskog og rektor Odd Arild Sande, turen til Svorka for å overlevere den innbringende veven.

Fjeldvær og Svorka var aldri i tvil om at denne veven måtte bli deres.

– Det er naturlig. Her jobber vi med vann hver dag, da vi produserer strøm av vannet. Har stor sans for temaet i årets tv-aksjon og det store engasjementet som dere elever viste i forbindelse med aksjonen. Følte vel egentlig at vi ikke hadde noe valg her, denne veven måtte vi bare ha, fortalte Fjeldvær til utsendingen fra Øye.

Svorkadirektøren benyttet også anledningen til å opplyse elevene om at Svorka har fem kraftanlegg i Surnadal, Rindal og Halsa, og forklarte litt hvordan de i praksis produserer «grønn energi».

– For eksempel har vi to kraftverk i ei elv i Valsøyfjord, og dermed bruker vi det samme vannet to ganger til å lage strøm av, forklarte han.

– Føles litt rart

Øyedelegasjonen er naturligvis strålende godt fornøyde med prisen som ble oppnådd for håndarbeidet.

– Vi håpet å få inn 2000 kroner, det syntes vi var et realistisk mål. Så dette er vi veldig fornøyde med ja, fastslår Rognskog, som skryter av elevene i prosessen med veven.

På turen fra Øye til Skei regnet de raskt ut at bare denne veven alene dermed sikrer vann for 50 familier resten av livet.

– Det er kjempebra, men det føles egentlig litt rart, syntes de to elevrådsrepresentantene.

– Nrk trakk også fram Øye skole som et godt eksempel i forbindelse med engasjement og initiativ til aksjonen. Det gjelder å være kreative, slik vi var her, slår rektor Sande fast.

Før de dro forsikret Fjeldvær at den flotte veven skal få en veggplass der den kommer til sin rett.

Les også Hvem byr mest?

Tv-aksjonen ga ellers et resultat i Surnadal som var godt over landsgjennomsnittet.

Innsamlet beløp per innbygger i Surnadal ble 66,07 kroner, ifølge kommunens heimeside, mens landsgjennomsnittet var 46.96 kroner per innbygger.