Ordførerne Lilly Gunn Nyheim i Surnadal og Ståle Refstie i Sunndal sier forslaget til statsbudsjett bidrar til en svært tøff budsjetthøst i begge kommunene. De karakteriserer begge budsjettforslaget som usosialt, og er opprørt over at det legges opp til at det skal tas penger fra svake grupper for å finansiere skattelettelse til de som har nok fra før.

–Vi er rystet over at det legges opp til endringer i finansieringen som vil slå spesielt uheldig ut i forhold til ressurskrevende brukere. Det er også uakseptabelt at regjeringa vil kutte i barnetillegget for uføretrygdede. Resultatet kan bli at noen må gå fra boligen sin. Ekstra ille er det at det forsøkes å skape et inntrykk av at dette er noe som også de rødgrønne partiene ville gjennomføre. Det er blank løgn og noe vi reagerer kraftig på.

Ap-ordførerne drar også fram det foreslåtte kuttet i pressestøtten som de mener vil bidra til en fattigere avisflora rundt om i landet. Bortfallet av medfinansieringa av å ha folk liggende på sjukehus utløser også ekstrakostnader.

– I Surnadal er vi ellers opprørte over at regjeringa vil trekke inn 700.000 til 800.000 kroner fra tilskuddet til Nordmøre Folkehøgskole. Det er dramatisk, sier Nyheim.

– Ikke distriktsløft

Regjeringa har sjøl fokusert på det som blir karakterisert som et samferdselsløft. Lilly Gunn Nyheim og Ståle Refstie mener distriktene ikke får være med på løftet.

– Det ligger ikke inne økning til fylkesvegene. Det er det sentrale Østlandet som blir tilgodesett. Det er ikke avsatt ei krone til riksveg 70.

– Ble lovet mer

De to viser til konkrete konsekvenser for sine kommuner dersom regjeringas forslag blir vedtatt. Ståle Refstie sier budsjettarbeidet i kommunene så langt baserer seg på signalene som kom i forbindelse med vårens kommuneproposisjon.

– Sunndal kommer ut med 6,2 millioner kroner mindre enn det som ble signalisert der. Dette er mye penger som nå må tas inn i forbindelse med budsjettprosessen lokalt. Regjeringens budsjettforslag øker rammetilskuddet til Sunndal med 5,8 millioner sammenliknet med 2014, men det er knapt nok til å dekke lønns- og prisstigningen.

Lilly Gunn Nyheim sier Surnadal får 2,1 million kroner mindre enn det kommuneproposisjonen la opp til.

–Statsbudsjettet har på ingen måte innfridd over for våre to kommuner. Det kommer kraftige kutt ut fra det som var utgangspunktet i vår.

– Vil dette bety at det blir ytterligere fart i debatten rundt skolestrukturen i Surnadal?

– Nei, den debatten handler ikke først og fremst om penger i denne omgang, men om elevtallet framover.

Håper på KrF og V

Ordførerne mener de sjøl har begrenset innflytelse på utfallet når Stortinget skal vedta budsjettet før jul. De setter begge sin lit til støttepartiene KrF og Venstre.

Nyheim viser til at fylkestinget har sendt en uttalelse til regjeringa.

Lilly Gunn Nyheim skal møte stortingspolitikere på tvers av partigrensene når hun om kort tid skal til Stortinget i egenskap som medlem av den nasjonale rassikringsgruppa.

– Da skal jeg også benytte anledningen til å ta opp konsekvensene for kommunene. Det legges også opp til et møte med Mørebenken.

– Er det ikke et godt ord å si om regjeringens budsjettforslag?

Begge ordførerne tar en tenkepause før de svarer; – Det må være at det faktisk kunne vært verre når man ser hvilke parti som sitter i regjering. Dette er likevel et budsjettforslag som vil bidra til større ulikheter mellom folk og til sentralisering, sier Refstie.

Lilly Gunn Nyheim sier det er noen positive signal innen samferdsel, og er glad for at ordningen med rentekompensasjon videreføres.