I korte trekk emner Rød Nesse kommune med den helårlige rennovasjonsavgiften for hytter på 1600 kroner ikke leverer den tjenesten kommunen krever betaling for.

Rød har hytte på Aursjøen. Dit er det ikke lov å kjøre med bil i vinterhalvåret. I år har renovasjonsdunker vært tilgjengelig fra juni til midten av oktober. Rød mener det er for mye å kreve avgift for ett år for en tjeneste som leveres fire måneder i året.

Rød søker derfor fritak for rennovasjonsavgift med henvisning til forurensningslovens paragraf 1, der det heter:

"Denne lov har til formål å verne det ytre miljø mot forurensning og å redusere eksisterende forurensning, å redusere mengden av avfall og å fremme en bedre behandling av avfall,"

- Derfor ønskjer I som før å nytte den enklaste og beste avfallshandteringsmåten. Det er å ta avfallet i bilen med heim, sier Rød i klagen.

Rød gjør det i klagen klart at han ikke betaler avgifta og krever politisk behandling av saken. Politikerne i Nesset vedtok i mai tvungen rennovasjon av hus og hytter i kommunen.

Da Rød fikk krav om renovasjonsavgift klaget han først på vedtaket. Klagen blei avvist av Rådmannen med henvisning til forvaltningsloven der det ikke gis hjemmel for å klage på vedtaket.

- Hvorvidt du som eier av fritidseiendom ved Aursjøen benytter deg av renovasjonstilbudet eller velger å ta med hytteavfallet hjem, har derfor i utgangspunktet ingen betydning for den plikten du har til å betale for hytterenovasjon, heter det i avslaget fra Rådmannen Nesset kommune.

På spørsmål fra Driva om hvordan Rådmannen ser på Røds søknaden om fritak, svarer Rådmannen han først vil se saken før han gir et svar.

Retningslinjene for fritak av rennovasjonsavift er rigide og gir ikke rom for fritak med mindre hytta er en falleferdig, ubeboelig og farlig å oppholde seg i.