Torsdag 30. oktober arrangeres OD-dagen ved rundt 650 skoler over hele landet. Operasjon Dagsverk er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. En dag hvert år engasjeres skoleelever til å gi en dag av utdanninga si til ungdom i Sør.

Surnadal videregående skole er en av skolene som skal gjennomføre Operasjon Dagsverk, men her mangler de fortsatt en del arbeidsplasser til aksjonen. Skolen håper derfor at bedrifter ser positivt på aksjonen og kan støtte opp ved å gi ungdommene tilbud om arbeid denne dagen.

– De fleste elevene har ordnet seg med arbeid sjøl eller skal ha et alternativt opplegg ved skolen. Men det er også mange som har bedt skolekomiteen om hjelp til å skaffe en arbeidsplass. Rundt 20 elever står fortsatt uten arbeid, så vi håper derfor at bedriftene vil stille opp og hjelpe oss i år også, slik som de har gjort tidligere, sier elevrådsleder og leder i OD-komiteen ved skolen, Audun Moen Skei.

Billig arbeidskraft

Private er også hjertelig velkomne til å ta kontakt, enten de vil ha hjelp til sånt som å rake plena, eller til andre ting.

– Dette er en god mulighet for alle til å leie inn billig arbeidskraft for en dag. Ei har for eksempel spurt om å få hjelp til å legge opp ved. Disse elevene tar imot de fleste arbeidsoppdrag, sier elevrådslederen. Minsteprisen for et dagsverk er 400 kroner.

Bedrifter eller private som vil støtte aksjonen og som har arbeid de vil ha utført denne dagen, kan ta kontakt med elevrådslederen på telefon; 468 12 377 eller e-post; a.moen.skei@gmail.com.

Bedre liv for unge

Jenter i Malawi og Etiopia bestemmer ikke over sine egne liv, og OD 2014 sitt overordnede mål er derfor å gi jenter i disse landene økt selvstendighet og større innflytelse over sitt eget liv.

Jenter med utdanning og egne inntekter, og som er bevisste sine rettigheter, vil være viktige rollemodeller for andre jenter i framtida. OD ønsker å endre jenter og gutters syn på og kunnskap om egne rettigheter, og jobbe for at de selv er med på å skape seg en bedre framtid.

For at dette skal føre til varige endringer er det også viktig at foreldre, lærere og lokale myndigheter får et mer positivt syn på ungdom, og at de verdsetter ungdoms kunnskap og ideer.

Sammen med Utviklingsfondet skal OD 2014 jobbe for at 34 000 ungdommer skal få den kunnskapen de trenger for å skape det livet de ønsker og fortjener.