Knappheten på vann øker for hver dag. Noen steder i verden er det mangelvare. I 2050 vil vi være ni milliarder mennesker på jorda som skal ha reint vann. Vannkrigen blir skjerpet.

Men en skulle tro oppdrettsnæringa hadde nok vann i havet. Men det er i produksjonen av smolt ferskvannet trengs. Ferskvann gir god smoltproduksjon, bedre fiskehelse, mindre lusepress og en kan produsere smolt på opp til ett kilo.

Dette resulterer i halvert tid produksjonstid på slaktelaks, bedre fiskehelse og mindre forurensning i havet. Men smoltproduksjonen krever ferskvann og derav resirkulering.

- Fokuset på produksjon av fisk i ferskvann er viktig for å få til en bærekraftig vekst i produksjonen av fisk, sier direktør Øyvind Fylling-Jensen ved Nofima til Driva.

Sammen med ordfører Ståle Refstie (Ap) i Sunndal og Sunndal næringsselskap er han vert for konferansen Fremtidens smoltproduksjon i Sunndal. 225 deltakere, forskere og oppdrettere, er samlet i to dager for å se og høre om teknologiske og biologiske nyvinninger.

- Flott at vi har etablert et ledende miljø rundt resirkulering av vann i Sunndal som kan samle så mange deltakere til en konferanse av nasjonal interesse, sier ordfører Ståle Refstie.

Ordføreren har hele sin oppvekst i Nofima. Han lekte i anleggene som barn og jobbet der som voksen. Han byttet fiskefor med pulverkaffen på anlegget som barn og var med på å selge ut Aquaforsk genetic senter for å satse på resirkulering som i dag.

- Sunndal er et kraftsentrum mellom fjord og fjell, fortalte ordføreren forsamlingen i Sunndal kulturhus.

Marine Harvest er et av selskapene som satser på produksjon avhengig av resirkulert vann. De er i gang med å bygge flere landanlegg og ser også for seg landanlegg for produksjon av postsmolt, fisk på et kilo.

- Når vi regner på investringskostnader sett opp mot ny teknologi, økt produksjon, bedre fiskehelse og bedre kvalitet på sluttproduktet, blir vi nok å satse på dette, sier Ragnar Joensen i Marine Harvest.

Oppdrettsnæringa kjenner presset. Villaksen er truet av lus fra oppdrettsanleggene. det blir stadig mindre fisk i havet som kan brukes til for og kravene til forurensning fra anlegg er strenge. Økninga i produksjon kan ikke skje i havet.

- Ved å halvere tida i havet vil fisken få mer plass noe som vil føre til mindre lus og bedre fiskehelse, sier Joensen.