Anders Torvik talte sterkt imot utvidelse av eiendomsskatten. Han understreket flere ganger at dette vil være tøft for eldre som har lite inntekter og at det ikke er noen selvfølge at man har mye i inntekt fordi om man har en fast eiendom.

– Å innføre eiendomsskatt er som å stå i sjøen og ha det kaldt, så pisser man i buksa for å få det varmt en stund. Er det ikke mye bedre å si med en gang at vi har for høgt driftsnivå, framfor å utsette det og isteden innføre eiendomsskatt. Skatten er bare en utsettelse, sa Torvik.

Delte oppfatninger

Arbeiderpartiet var delte i sin oppfatning; da Lilly Svensli og Mellvin Steinsvoll vil ha utvidet eiendomsskatten, som rådmannens forslag.

– Vi har vært tilbakeholdne. Det er 12 millioner vi må finne dekning for neste år. Ikke en enkel sak, men vi må prøve å gå vekk fra tanken om at det er en belastning og heller se at det er en mulighet til å opprettholde tjenestetilbudet, men det er en forutsetning at pengene skal brukes til dette, sa Steinsvoll.

Skatt eller rasering av tilbud

Også Lynn Brakstad ønsker at de som har mest kan betale mest. Hun sa at det mest sannsynlig blir innført eiendomsskatt før eller seinere uansett. Dette var ordføreren i.

– Hele poenget med eiendomsskatt er at vi ikke ønsker å skjære ned på goder vi har. Jeg tror vi er enige om at eiendomsskatt er en uting, men alternativet er å rasere dagens tjenestetilbud. Det kommer en kommunereform seinere, og vi skal slå oss sammen med andre kommuner. Andre kommuner vi vurderer å slå oss sammen med har allerede innført eiendomsskatt. I åra som kommer må vi ta stilling til kostnadsreduksjoner. Det med eiendomsskatt er ikke en sovepute. Det koster å drive kommuner, og det er store utfordringer som liten kommune. Alternativet til skatten er å stupe rett inn på Robek-lista, det trenger ikke være negativt, sa Hurlen. Og la så til:

– Vi har et godt tjenestetilbud i Nesset. Vi har et potensial til å redusere på flere områder, men har valgt å ikke ta stilling til det. Jeg ser at eiendomsskatten er et alternativ til Robek-lista. Vi må ha fokus på dette med kostnader før vi slår oss sammen med andre kommuner, sa Hurlen. Steinsvoll mente at en må bestrebe seg på å opprettholde dagens tjenestetilbud, da det i en ny kommunestruktur neppe vil være rom for å innføre noe igjen.

Etter en lengre diskusjon i formannskapsmøtet i Nesset torsdag gikk flertallet av politikerne inn for rådmannens innstilling om å utvide eiendomsskatt i hele Nesset kommune. Anders Torvik og Rolf Jonas Hurlen stemte imot.

Skjønte ingenting

At ordføreren gjorde dette skapte sterke reaksjoner i salen. De hadde hatt en oppfatning av at ordførern ville stemme for utvidelse av eiendomsskatten. Edmund Morewood (Sp) mente det var feil signal ordføreren sendte når han ikke ga klart uttrykk for sine meninger før avstemningen.

– Dette likte jeg ikke og jeg reagerer på det. Vi skulle snakket sammen først, sa Morewood.

– Jeg tar signalet, sa Hurlen.

– Forvirrende

Lynn Brakstad (KrF) pekte på at det var svært forvirrende at ordføreren stemte slik han gjorde.

– Jeg trodde vi var samstemte, sa hun.

Hurlen sa han mente seg litt misoppfattet.

– Alternativet er Robek. Med det valget gir vi fra oss styringa. Utfordringen blir å forsvare eiendomsskatt, sa Hurlen.

– Det å ville bli styrt av Robek er en fallitterklæring, sa Kari P.F. Øverås. Også flere sa dette.

Mot Robek-lista

Steinsvoll spurte ordføreren direkte om han bevisst ønsker å styre mot Robek.

– Alternativet til eiendomsskatt er Robek, vi har ikke sjanse til noe annet, det er kommuner som har gjort det før, sa Hurlen.

– Ufattelig det ordføreren gjorde, sa Mellvin Steinsvoll til Driva etter avstemningen.

Mellvin Steinsvoll kom for øvrig med et tilleggsforslag som også ble stemt over: «En forutsetning for en utvidelse av eiendomsskatteområdet i Nesset er at dagens tjenester til innbyggerne blir opprettholdt så lenge det er grunnlag for det.» Edmund Morewood, Rolf Jonas Hurlen og Kari P.F. Øverås stemte imot dette. Morewood begrunnet det med at man ikke kan binde seg opp slik.

– Regjeringen strammer inn og vi må legge ned et eller annet, vi kan ikke binde oss på at vi ikke kan legge ned noe.

Saka kommer opp i kommunestyret 6.11, og flere politikere erklærte at de skulle ta det opp i sine partier før den tid.