Kreftkoordinator i Sunndal kommune, Ragnhild Eriksen, sto på stand i kjøpesenteret på Sunndalsøra fredag, sammen med Guri Anne Husby, Hilde Bøen og Anne Lise Vatne Eide. De solgte isskraper, rosa sløyfer og mye annet til inntekt for kreftforeningen.

– Det går til en kjempegod sak. Folk har vært veldig flinke til å støtte opp og kjøpe ting, forteller Eriksen. Det er 16. året på rad at det er en slik aksjon i Norge, og det skjer i hele oktober.

– I Molde har vi farget Seilet rosa, forteller Eide, som er leder i Molde og omegn kreftforening.

– I år går midlene til dem som har kreft med spredning.

Støtter kreftrammede

Kreftkoordinatoren Ragnhild Eriksen er kreftsjukepleier. Hun er ansatt i halv stilling og mesteparten av stillinga betales av kreftforeningen. Det er 120 kreftkoordinatorer i kommunene her til lands nå.

– Hva kan en kreftkoordinator gjøre?

– Når man får kreft blir man sjukemeldt. Man må forholde seg til Nav, fysioterapeut og andre instanser. Det er mye å ordne opp i og jeg som kreftkoordinator bistår med å ta kontakt med disse slik at den som har kreft slipper belastningen.

Koordinatoren kan kontakte instanser og være et bindeledd. Det er bare å ta kontakt med Eriksen for å få mer informasjon.

– Jeg brenner for dem som har en diagnose og vil støtte dem etter behandlinga.

Flere overlever

– Veldig viktig og bra at Sunndal kommune har fått en kreftkoordinator.

Anne Lise Vatne Eide har sjøl hatt kreft to ganger:

– Det er tøft å få en slik diagnose. Man har mer enn nok med å holde hodet over vannet, så det å ha en å holde i hånden, en å få hjelp med, en som er der utenom familien som kan bidra med praktiske nødvendige ting er til utrolig stor hjelp. Det er viktig å se hele mennesket, ikke bare sjukdommen, sier hun. Eide konstaterer at flere og flere yngre får kreft.

– Heldigvis er det også flere og flere som overlever, takket være at det er mange som gir midler til forskningen og at man finner ut mer og mer.

På søndag står de også på stand på Sande skole, sammen med Stig Oldervik og Line Smisetfoss.