May Bugge Valåmos største glede er en herlig bukett av åtte jenter i alderen ni til 25.

Hun tenkte ikke det da hun var ungdom, at hun skulle ende opp med så mange barn.

– Men så ble det bare slik, og det er helt fantastisk med en slik ungeflokk, smiler May. Hun kom til Eidsvåg i 1992 på grunn av kjærligheten, og denne kjærligheten må sies å ha satt sine spor.

– Det er stor stas med så mange unger. Vi har det kjempeartig på julemiddager og i selskap, fortsetter hun. Nå har det blitt tre barnebarn også, så familien vokser stadig, og huset på småbruket i Høvika har blitt i minste laget for den store lykkelige familien.

– Hva med svangerskap og fødsler, har det gått bra så mange ganger?

– Ja, jeg har jo hatt mitt av kvalme og oppkast i svangerskapene, men dette har blitt bedre for hver gang. Selve fødslene har gått bra og jeg har alltid vært i veldig god form straks etterpå, sier May.

Andre mennesker har opplevd å få åtte barn, men at det blir kun jenter er ganske unikt, har hun fått høre. Navnene begynner alle på s: Sandra, Sunniva, Samantha, Susanne, Selina, Shawna, Sesilie og Shania.

Sunniva og Sandra har flyttet heimefra, mens Susanne bor på hybel for tida.

– Alle jentene virker greie og omgjengelige?

– De er selvstendige og fine unger, og enkle å ha med å gjøre, synes May.

Sunniva; 21 år og den nest eldste i ungeflokken, kan skrive under på at det er fint med en så stor familie.

– Det er herlig å være så mange søsken! En har det aldri kjedelig i oppveksten. En er aldri alene og har alltid noen en kan ta kontakt med, gjøre ting sammen med og gå på besøk til. Nå når jeg har fått barn, er det også utrolig fint at jeg kan spørre de andre om hjelp. Vi stiller opp for hverandre. Jeg unner ingen andre å være enebarn, sier Sunniva. Hun roser mora for maten hun lager, blant annet heimelaga kjøttkaker.

May bekrefter at ungene er flinke til å stille opp for hverandre, ved å kjøre hit og dit på aktiviteter og hjelpe hverandre.

– Hva med for eksempel å gå på kino alle ti, har det vært mulig?

– Nei, skulle en gjort slike ting ofte hadde en gått konkurs. Det er billigere å kjøpe en film, sier May og minnes en gang hun tok med flere av dem på «Mormor og de åtte ungene». Sunniva legger til at de har stort lerret heime som de ser film på, og da storkoser alle seg.

De har brukt å dra 70 mil til Mays foreldre i Korgen når de drar på ferie, enten i stor bil eller med flere biler.

Samtidig som det har vært en stor glede, har også May hatt det travelt, for hun har jobbet utenfor heimen i alle år; på Langset, på hotellet, i barnehage og som badevakt.

– Jeg har hatt kveldsarbeid som badevakt og det har av og til vært en utfordring, spesielt hvis det er foreldremøter og avslutninger. Av og til har det vært møter på samme kveld og av og til har de største søsknene gått på avslutninger for meg, men som regel prøver jeg å få med meg alt, for det er viktig for ungene at man stiller opp på avslutninger de har øvd til lenge.

Badevaktjobben har hun hatt i 20 år. Det er en jobb hun trives med. Spesielt kjekt synes hun det er å bli kjent med alle ungene som går i bassenget. I tillegg har hun en 40 prosent stilling i barnehagen i Vistdal.

Som omtalt i Driva, har hun kjøpt Vertshuset, sammen med Terje Morewood og Bodil Eidsør, og de åpner restaurant den 21. november.

– Jeg og Bodil sluttet nylig i jobbene våre på hotellet i Eidsvåg. Jeg sa da, som en spøk, at vi kanskje skulle kjøpe Vertshuset og starte opp der. En måned seinere ringte Bodil og sa «ja, vi gjør det!». Hun fikk med seg Terje Morewood, en kapasitet på området, og jeg har tro på at vi skal få det til sammen, sier May. Det har haglet med tilbakemeldinger etter omtalen i Driva.

– Mange har kommet med forslag til nytt navn på stedet og forslag til hva vi kan ha på menyen. Sjøl har vi også mange ideer og vi holder på å planlegge for fullt.

Mays mor Magny Bugge er fra Bugge og feriene tilbrakte de i Nesset. Før hun flyttet til Eidsvåg bodde hun i Mosjøen.

May og Sunniva er enige om at Nesset er et fint sted å bo på og vokse opp på, men de sakner litt flere samlingssteder.

– Det skulle vært flere steder en kunne møtes på, ikke bare for å utøve en idrett eller annen aktivitet. Jeg synes det var mer av dette før. Vi har fotball og et ridetilbud på Bugge. Vi har også andre tilbud, som skyting og cross, men dette er lite annonsert, synes Sunniva.

Sammen har de det i hvert fall spennende; de åtte ungene i Høvika ved Eidsvåg, og det yrer av liv på småbruket.