Tidligere rindalsordfører John Ole Aspli (Ap) frykter at om Rindal ikke snakker med nabokommunene om kommunestruktur, kan de risikere å bli sammenslått i en retning de ikke ønsker.

– Framtida for Rindal ligger i gode løsninger sammen med våre naboer i retning Trondheim, konkluderer John Ole Aspli (Ap) – men påstår ikke dermed at han har fasiten.

– Nei, jeg skal ikke påstå det, men vi i Rindal Arbeiderparti er bekymret. Senterpartiet med ordføreren i spissen er jo de som bestemmer i Rindal, og ser ut til bare å sitte på gjerdet og håpe at vi ikke trenger å gjøre noe. De fleste av våre nabokommuner har begynt å snakke sammen. Og jo mer andre kommuner snakker sammen uten at vi er med, jo større er risikoen for at vi ender opp med å bli med i en retning vi ikke ønsker, sier han.

Han understreker at om den blåblå regjeringen ikke får igjennom alle sine forslag i Stortinget, påpeker han at det faktisk er flertall på Stortinget for en endring i den kommunale organiseringen.

Etterlyser opplegg

Aspli nevner at det er 50 år siden sist det var gjort tyngre grep på dette, og mener det skal ikke være grunn til panikk om vi får en endring nå.

Han minner om at Arbeiderpartiet i desembermøtet i kommunestyret i fjor fikk inn en formulering i handlingsplanen for 2014 at ordføreren skulle komme tilbake til kommunestyret på nyåret med et opplegg for hvordan Rindal skulle gripe an kommunestrukturdebatten.

Dette opplegget savner Aspli nå, og er fortsatt klar på at Rindal må være aktiv i en prosess sammen med nabokommunene.

Han understreker at Rindal samarbeider tettest mot Surnadal, og mener dette må være mulig også i framtida.

– Jeg er glad for å konstatere at Surnadal-ordfører Lilly Gunn Nyheim i det minste antyder muligheten for at Surnadal kan bli med i en konstellasjon nordover, sier han.

Ønsker debatt i Rindal

Han påpeker at Orkanger har fått bystatus og at Orkdalsregionen står for de sterkeste vekstimpulsene i Rindals nærområde.

Aspli er også bekymret for den økonomiske situasjonen for Rindal kommune, og ser faren for å miste deler av grunnlaget for tjenesteproduksjonen.

– Vi kan ikke lene oss tilbake og tro at alt er bra, sier han.

Nå mener han det er på tide å komme skikkelig i gang med debatten og ta med rindalingene på råd om hvilken retning Rindal skal gå i framtida.

Sjøl er ikke Aspli fremmed for å inngå mer formalisert samarbeid med flere av kommunene nord for fylkesgrensa som Meldal, Orkdal, Snillfjord, Agdenes og Skaun, og aller helst sammen med Surnadal.