Tida går fort fram mot første søndag i advent, og ved Surnadal kulturhus planlegges julemarked og julegrantenning.

Julemarkedet er et samarbeid mellom Surnadal kulturhus, Kreativt Forum og Thon Hotel Vårsøg, som alle håper på stort oppmøte og liv og røre denne første søndagen i advent.

Tradisjonelt har kulturhuset invitert til julegrantenning, gang rundt juletreet, julesanger og nissebesøk, med mer i foajeen. I år kommer alt dette i tillegg til alt det andre som nå er under oppseiling.

– Tordenskiold Songlag skal synge, nissen kommer naturligvis med pakker, og vi viser også julefilm for barna, forteller kulturhusleder, Karstein Telstad, og legger til at han er glad for at Domus og Kiwi gladelig sponser nissepakker. Risengrynsgraut med mandel og premiering, samt gløggservering blir det også denne dagen.

Både ute og inne

Julemarked blir både ute og innendørs, og så langt har 30 utstillere meldt seg. Surnadal Husflidslag blir også med.

– Siden det likevel ikke blir noe julemarked i ridehallen denne dagen, blir vi med her i stedet. Medlemmene i Husflidslaget skal holde til i Svorkasalen, der de vil ha stands med lokalprodusert håndarbeid, for en stor del tekstil som strikking, hekling og vev, forteller leder i Husflidslaget, Mari Nordvik. Hun legger til at de også vil selge bakels og graut for å få litt inntekt til laget, i tillegg til at de tar med seg høstlotteriet.

Det blir ikke bare lokale utstillere som kommer denne dagen, det kommer også mange fra andre steder.

– Totalt har vi 30 utstillere til nå, Husflidlaget inkludert. Utenfra kommer utstillere med sånt som ullprodukter, røykelaks/gravlaks/fiskeprodukter, lefse, mølsgraut, og kanskje kommer også en smultringselger, sier Tove Merete Schei i Kreativt Forum.

Den lokale handelsstanden også representert. Hageland og Orkidé stiller blant annet med sånt som blomsterkranser og adventspynt.

Julegate

Arrangørene naturligvis på snø til julemarkedet, slik at det blir skikkelig julestemning. De forsøker også å få til litt ekstra belysning på Skei, en julegate.

Det jobbes dessuten for å få til et opplegg med hest og slede, og kanskje kommer selveste julenissen også med slik skyss? Hvem vet? Når det gjelder oppsetting av alle bodene, blir dette på dugnad. Her håper de også på litt hjelp fra kommunen.

Hvis det er enda flere utstillere som har lyst til å bli med, oppfordres de til å ta kontakt, enten det er for å melde seg på, eller om de lurer på noe.

– Vi håper både utstillere og publikum kommer i hopetall, for dette blir en storhappening, fastslår Schei.