Årlig utbetaler Gjensidige rundt 25 millioner kroner til utbedringer av mus- og rotteskader på boliger i Norge. I fjor ble det meldt nærmere 500 skader på hus og hjem til Gjensidige.

I Møre og Romsdal fikk Gjensidige meldinger om rundt 30 skader i fjor. Det er grunn til å tro at antall meldte skader til forsikringsbransjen i fylket teller over 120 skader totalt. I tillegg er det store mørketall.

- På landsbasis er det meldt om flest skader på Vestlandet. Det kan være flere grunner til at dette området peker seg ut med mange skader, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

- I vår landsdel er det mange gamle bygninger hvor grunnmuren består av gråstein og vi har nærhet til sjø. Flere steder er det også rørsystemer og ledningsnett av eldre årgang, noe som gjør det enkelt å ta seg inn i disse boligene.

Nedfallsfrukt og matavfall rundt eiendommen er rene gourmetrestauranten for rotter.

- Med kaldere vær har vi allerede fått meldinger fra fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hjem, sier Voll.

Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over en million kroner. Gjennomsnittserstatningen ligger på i overkant av 50.000 kroner.

Gjensidige oppfordrer folk til å ta en høstopprydding i hagen før det er for sent.

Kommer skadedyrene først inn, kan de være vanskelig å bli kvitt. Nedfallsfrukt og matrester som faller ned på bakken er godsaker for rottene som hamstrer mat til vinteren. Mat gjerne også fuglene et stykke fra huset.

Han avslutter:

- En vanlig hus- eller fritidsboligforsikring bør dekke skader som følge av gnagere. Det er likevel lurt å sjekke forsikringen din. Mange forsikringsselskap har dette som tilleggsdekning som kunden må velge selv, sier Arne Voll.