Skattedirektoratet foreslår å legge ned de kommunale skatteoppkreverkontorene. Tanken er å la staten stå for innkrevingen. Dette vil gi en besparelse på rundt 400.000 millioner kroner.

I dragsuget forsvinner tilsammen 526 kommunale arbeidsplasser. I Sunndal sitter tre personer og i Surnadal en og en halv og krever inn skatt. Kemneren i Sunndal krever inn skatt også i Oppdal og kontoret i Surnadal krever inn skatt i også i Rindal.

Fra 1.1 2016 vil disse arbeidsplassene forsvinne om direktoratets forslag går gjennom i Stortinget. Noen av de kommunale skatteoppkrevrene kan få andre arbeidsoppgaver i kommunene, men kanskje ikke alle.

- Dette blei foreslått også på nittitallet, men politikerne sa nei, sier skatteoppkrever John Arne Nordvik i Surnadal.

Skatteoppkreverne er skaptisk til den foreslåtte nedleggingen. De ser det kan være en dyr ordning med ett kontor i de fleste kommuner, men sier vinninga fort kan gå opp i spenninga.

- Ved de lokale kontorene ligger innkrevingen på 99 prosent. Med en til to prosent dårligere resultat vil skattetapet komme opp i en milliard kroner, sier Nordvik.

Fordelene ved de kommunale skatteoppkrevrene er at de kjenner arbeidsgivere og arbeidstakere og at det dermed er lettere å få inn rett skatt og oppdage feil tidlig.

Skatteoppkreveren i Surnadal forvalter en halv milliard kroner og har vel 12 bokettersyn i året. Hvert år rapporteres manglende innberetning. Ikke nødvendigvis forsøk på å unndra seg skatt.

- Det kan være mange grunner, noe ansett som frynsegoder eller det kan skyldes manglende rutiner, sier Nordvik.

Både kommuner og skatteoppkrevere mener det er et tap for kommunene om arbeidsplasser og kompetansen på bokettersyn, skatteregnskap og innfordring av skatt skal sentraliseres.

- Vi har gode resultater og vise til og god lokalkunnskap. Det blir verre å ringe et grønt nummer med tastevalg enn å ringe rett til den lokale kemneren, sier Nordvik.

Halsa har i dag felles oppkrever med Kristiansund sammen med flere nordmørkommuner. Kontoret i Kristiansund kan ligge an til å få en del av det statlige oppkrevingsansvaret.

I Nesset er økonomisjef Solfrid Svensli formell skatteoppkrever med det overordna ansvaret. Den som til daglig jobber med skatteinnkrevingen går snart av med pensjon og blir således ikke berørt av nedleggingen.