Hvordan få den gode, lune følelsen av juleglede, og kjenne at roen og hyggen omfavner deg og inntar huset? Vi tar turen til Botaniske Draumar i Eidsvåg. Der er det lukta av mandariner og kanel som møter oss, og som trekker oss bort til en vedovn som spraker og varmer. Levende lys er tent og oppsatser plassert på en trekasse. Et juletre er pyntet med nydelige små gullfugler. Et duftlys blafrer og brenner, får fram minner om tidligere jul og tanker om framtidas jul.

- Lukta viktigst– Lukta er det viktigste når en skal få fram den gode julestemningen. Den har mye å si og utgjør en stor del av stemningen, sier Karoline Tafjord Ringstad.Den deilige lukta av mandariner og kanel siver ut i rommet.– Duftlys bør være av god kvalitet, da lukter det godt, men ikke for skarpt. Jeg har funnet en type som jeg synes er god.Hun har også kanelhus, små søte brune hus man tenner levende lys i. Kanelduften sprer seg i rommet.

- For sent lillejulaftenHun mener at det er for seint å kaste seg rundt på lillejulaften, for i all hast å prøve å skape en stemning julaften.– Hvis man starter så seint vil jula også vare i kort tid. Da vet man ikke ordet av det før den er over. Jeg anbefaler å starte tidlig, i disse tider, med å bygge opp stemningen gradvis. En må gjøre noe for å bygge opp stemningen, og da kan en bruke adventstiden til det. Denne tida bør nytes til kos og hygge, oppfordrer hun. Hun tipser om at det kan være lurt å samle pynten istedenfor å spre det rundt hele huset, slik hun sjøl viser i utstillinga i butikken. Der har hun brukt vedovnen som utgangspunkt og laget mye kreativt rundt.

Lys opp i vintermørketDet nest viktigste for å få fram julestemningen er lysene, mener Karoline. – Det gjør mye å tenne lys. En kan også bruke elektriske lys istedenfor levende.Man kan tenne lys i beholdere ute, ved inngangspartiet på trappa, inne, på bordet eller i vinduskarmen.– Man må lage litt stemning med lys nå i mørketiden.Et fat med kongler, anis og kanelstenger med lilla tjukke lys står ved siden av ovnen.– Når det blir jul kan man bytte ut de lilla lysene med røde. Å pynte et slikt fat er noe en kan gjøre sjøl. Jeg kan også gjøre det, etter ønsker og stil.

Bruk naturmaterialerHun råder til å tenke kontraster når man pynter til jul, og tipser om å ha en base med naturmaterialer som kongler og vintergrønt. Sjøl har hun lagt mange kongler i en vedkurv og pyntet med julekuler og julegaver.– Man kan lage et stilleben i vinduskarmen eller på bordet og i tillegg ha glitter og glans. Gull og kobber er fargene som er moderne for tida. En kan bruke mye av det en har, men det er kjekt å kunne spe på med noe nytt.Man kan lage et forseggjort fint pyntet adventsbord eller julebord, som skaper stemning og glede når en setter seg for å spise og hygge seg.

Spesielle juletrærI butikken har hun juletrær som skiller seg litt ut fra de vanlige furu- og grantrærne. Cedrus-tre er smale og lekre, står i vesker, slik at man med letthet kan løfte og flytte på dem. Trærne trenger heller ikke kastes, de kan plantes ute seinere.Mange er plaget av allergiske reaksjoner når man får julestjerne eller svibler i hus. Her anbefaler Karoline julerose isteden. Typiske juleblomster er for øvrig hvite nelliker, hyasinter, ilex, mimosa og amaryllis.

Bli inspirertKaroline har brukt kreativiteten og pyntet til jul på lekkert vis. Stjerner, ballettdansere og fugler i greiner og tre, blomster i krukker og glass, deilig godteri og tekopper til varm gløgg er noe av det man kan finne i dette skattkammeret av en butikk. Her kan man få gode ideer til å skape et hjem med den rette stemningen; et hjem med julelykter, levende lys og blomster.