Om ingen går i fella, men passer seg for den ... Synger vi lystig i jula. Men de aller færreste av oss ønsker å ha mus som koser seg med fleskebiten i kroker og kriker inne i huset. I år er sjansen stor for å få smågnagerne på besøk i huset eller hytta. Det er smågnagerår. Etterspørselen etter musefeller er så stor i år at butikker i Surnadal opplever å selge ut beholdningen før neste leveranse kommer, og kunder må vente for å få musefella.

– Allerede i august solgte vi ut lagret. sier Lars Langli ved Nordenfjeldske Børstefabrikk, Norbørst i Surnadal.

Siden har de produsert og produserer ennå på høgtrykk for å ta unna etterspørselen. Norbørst er eneprodusent av rotte og musefeller i Norge. Deres 81 år gamle Rappfelle er legendarisk og genialt enkel, og trefella har en konkurrent i den egenutvikla plastfella. Et plasthus med fallem. En effektiv gnagerfanger kalt Rapp2. Godkjent for bruk både i Norge og Sverige. Bedriften produserer i tillegg en spesialfelle for røyskatt.

– Mye mannskap og mye overtid er brukt til nå i høst for å klare å levere i forhold til etterspørselen, og det har gått bra. Alle har virkelig stått på, sier Langli.

81 år

I 1933 startet den tradisjonsrike bedriften i Surnadal sin produksjon i lokalene, der fabrikken holder til den dag i dag på Bævre. Fabrikken startet med produksjon av musefeller, et par år etter kom børsteproduksjonen i gang. Siden den gang er børster, koster og feller levert i hele Norge og Skandinavia. I den seinere tid er det også levert feller til Island, England og Italia.

– Det hele startet i 1932, da min bestefar på en messe i Kristiansund fikk til svar på et spørsmål at det ikke blei produsert musefeller i Norge, sier Lars Langli.

Bestefar Karl og sønnene Ola og Ingar gikk i gang med utvikling av utstyr og ni måneder seinere så Rappfella dagens lys. Ola utviklet produksjonsutstyret Norbørst bruker den dag i dag. Forbedret opp gjennom åra. Ingar var produksjonsleder og Karl tok seg av forretningene i starten. I dag leder Olas sønn Lars fabrikken.

– Marginene i denne bransjen er små, men vi driver fortsatt, og det ser bra ut for framtida, sier Langli.

Spesialprodukter

Norbørst leverer industribørster, tekniske børster, listebørster / tetningsbørster, gatekoster, gulvkoster og støvkoster. Ved fabrikken har de også utviklet flere typer spesialbørster. Et eksempel er en børste til rens av kunstgressbaner et annet er støvelrensbørsten. Problemet for mange norske produksjonsbedrifter er som kjent billige utenlandske varer. Dette løser Norbørst foreløpig med å være god på kvalitet.

– En del koster og børster leverer vi direkte til industrien. Jungeltelegrafen jobber for oss og industrimarkedet øker, sier Langli.

Akkurat nå levers børster til et skobørstestativ i smijern. En bedrift i Gudbrandsdalen produserer smijernet og Norbørst leverer børstene.

– Håper på flere slike leveranser, sier Langli.