Leder Ingunn Oldervik Golmen i ordfører og rådmannskollegiet Orkide krever en uavhengig gransking av prosessen som har ledet fram til valg av Hjelset som sted for ett nytt fellessjukehus for Nordmøre og Romsdal.

Orkide ønsker å få en juridisk vurdering av saksgangen.

- Slik saken utviklet seg på slutten med flere avganger i ledelsen i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal er det en mistanke om et klart ønske om skifte ut personer som kunne være for en plassering på Frei, sier Golmen.

Om helseminister Bernt Høie (H) fredag godkjenner stedsvalget kommer Orkide til å kjøre på for å få en uavhengig gransking.

Orkide mener styret i Helse Midt-Norge nå legger føringer for et minisjukehus i Molde som skal samkjøres med Ålesund. En samkjøring styret tok til ordet for på styremøtet torsdag.

- Mandatet var å jobbe for et felles akuttsjukehus for Nordmøre og Romsdal ikke et sjukehus som for å spare penger skal samkjøre viktige funksjoner med sjukehuset i Ålseund. Da vil alle i Nordmøre og Romsdal få lenger reiseveg til det nye sjukehuset, sier Golmen.

Golmen sier stedsvalget hadde vært akseptabelt uten all støyen som har vært i innspurten med avgangen til direktør Astrid Eidsvik som den siste dråpen. Golmen tror Orkide ville akseptert et vedtak der et forslag på Storbakken på Frei blei nedstemt i styret i Helse Midt-Norge. Sjøl om det slik Orkide ser det blir lenger reiseveg for de aller fleste i Nordmøre og Romsdal med et sjukehus i Molde.

- Alle fakta må på bordet. Det må bli fult innsyn i prosessen. Har det vært en utidig påvirkning av personer for å lande på Molde som stedsvalg, alle kort må på bordet, sier Golmen.