– Heldigvis er det mange som fortsatt handler både til jul og ellers i si eiga bygd – men vi hadde gjerne sett at enda flere hadde gjort det.Det er driver av Joker Ålvundfjord Ragna Nerdal og Sissel Almberg ved Coop Marked Ålvundeid skjønt enige om. Med de nyeste etableringene innen dagligvarebransjen på Sunndalsøra er det store muligheter for at utkantbutikkene i kommunen i framtida kan komme til å oppleve ytterligere skjerpet konkurranse.

– Her ved «handelslaget» på Ålvundeid ligger omsetningen litt over budsjett – særlig godt er vi fornøyd med omsetningen i første del av året, sier Sissel Almberg til Driva. – Vi har en del store, trofaste kunder som trekker i riktig retning, men samtidig må vi også konstatere at mange kommer innom kun for supplerende småhandel, noe som oppleves som svært skuffende.

– Det er svært viktig at folk støtter opp om nærbutikken om den skal være liv laga også i framtida, sier Sissel. Og med 22 år bak seg ved handelslaget vet hun hva hun snakker om. Hun kan ellers legge til at man nå i høst han opplevd tendenser til sviktende handel – noe hun inderlig håper ikke har sammenheng med åpningen av den nye og sikrere tunnelen forbi Oppdølsstranda. Dette er det imidlertid i tidligste laget å konkludere på. Hun opplever at mange i dag er opptatt av tilbud på det ene og det andre. I den forbindelse ønsker hun å framheve at også Coop Marked har svært gode tilbud, og disse distribueres ukentlig.

Kunde Helga Ulvund er sikker i sin sak:

– Det er veldig viktig at folk støtter opp om nærbutikken, sier hun. Etter at hun for fire år tilbake måtte flytte fra heimen sin Nylykkja i forbindelse med tunnelutbygginga, har hun bodd i Mogrenda, og der har hun har funnet seg svært godt til rette. – Jeg har gangavstand til butikken, og her finner jeg det aller meste av det jeg trenger, sier hun. Alle er enige om a det ville vært svært uheldig om bygda også skulle komme til å miste nærbutikken sin. Men dette er mye opp til innbyggerne selv. I tillegg til vanlige dagligvarer finner en ved handelslaget også Post i butikk, tipping og salg av diesel og bensin.

I buakroken er mange innom i løpet av formiddagstimene. Her kan diskusjonen til tider nå de store høyder – og diskusjonstemaer har det som kjent vært flust opp av de siste årene. Fredag formiddag, da Drivas utsendte kikket innom som snarest, var det flere som hadde det travelt med å komme seg tidligst mulig heim igjen for å få med seg Bent Høies endelige konklusjon i sykehussaken.

I Ålvundfjord driver Ragna Nerdal, assistert av ektemannen Egil, den lokale Jokerbutikken på sjette året. Butikken er i likhet med butikken på Gjøra, en del av Joker-kjeden, men fortsatt fortsetter mange i dagligtale å omtale den som «Handlar’n». Ragna sier at hun trives veldig godt med butikkarbeidet, samtidig som hun er på utkikk etter noen som på sikt kan være interessert i å drive butikken videre etter henne. Hun har allerede noen i kikkerten. Ragna sier at hun gjerne bidrar til at den nye driveren kan komme seg godt i gang gjennom en gradvis nedtrapping for sin egen del, om dette er ønskelig.

Ragna er stort sett fornøyd med omsetningsutviklingen – men også hun er spent på om man er i ferd med å oppleve en viss negativ effekt på grunn av nytunnelen. Hun håper inderlig at så ikke er tilfelle. Årets sommer var imidlertid enestående fin ikke minst på grunn av det flotte været – noe som man også merket godt på omsetningstallene. Både hyttefolket og besøkende ved campingen er flinke til å bruke oss, sier hun, samtidig som hun gjerne hadde sett at an del av bygdas egne innbyggere hadde vært flinkere til å bruke lokalbutikken. Om butikken en gang i framtida skulle bli tvunget til å gi opp, er det for sent å angre seg. Det har vist seg i andre bygder. Dette må være et tankekors for noen og enhver. Spesielt ville det vekke oppsikt om noe slikt skulle skje i en tid der det i bygda nylig er opparbeidd et nytt boligfelt like i nærheten. Post i butikk, Norsk Tipping og Norpost pakkelevering er ellers positive elementer i Jokers totaltilbud i bygda.

Kundefrakting og varebringing

Som tidligere omskrevet i Driva har Joker Ålvundfjord hver fredag i en årrekke pleid å hente kunder til butikken, hvor de kan handle i fred og ro gjerne etterfulgt av en sosial pause i kaffekroken. Dette er et tilbud utenom det vanlige og har naturlig nok slått svært godt an. I tillegg bringes også varer til de av kundene som måtte ønske det. Ikke mange dagligvarebutikker i dag – om noen – som tilbyr noe lignende!

Bjørn Røkkum, lokalpolitiker fra Ålvundfjord, innom Joker Ålvundfjord på helgehandel lørdag formiddag, er klar i sin tale:

– Vi beholder ikke nærbutikken uten å støtte den – så enkelt er det. Vi har prøvd å være uten butikk her i bygda en periode – og det frister ikke til gjentakelse. Slik jeg vurderer det har Ragna og Egil et varespekter som dekker det aller meste en familie trenger til daglig. Derfor oppfordrer jeg til at enda flere av mine sambygdinger handler lokalt, sier han. Dette vil utvilsomt være den beste garantien for å sikre et dagligvaretilbud i bygda også i framtida.