Senioruniversitetet for Indre Nordmøre er et samarbeid som omfatter kommunene Surnadal, Rindal og Halsa, og er rettet mot pensjonister og andre interesserte, der målet er å få til gode sosiale samvær og utveksling av kunnskap presentert gjennom foredrag, utstillinger, omvisninger, «vandringer» eller på andre måter.

Og onsdag ønsker Senioruniversitetet altså velkommen til Surnadal kulturhus og et foredrag med kunstneren Ole Mauseth, der surnadalingen vil fortelle mer om sitt liv og sitt virke.

Styrkår Brørs i Senioruniversitetet gleder seg, og han tror at mange andre også vil ha stor glede av dette.

– Mauseth er en betydelig kunstner som er godt skolert og meget belest. En utrolig spennende herremann som har allsidig utdanning, og som har vært gjennom flere ulike faser etter at han først startet som preparant av fugler og dyr, forteller Brørs.

Viser bildeserie fra Italia

Mauseth bor nå i Surnadal og jobber som profesjonell kunstner på heltid. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, Litografiska Akademin i Tidaholm, Sverige, og Kunstakademiet i Wrocław, Polen.

Han er medlem i Norsk Billedhoggerforening (NBF) og Norske Billedkunstnere (NBK).

– Jeg arbeider i hovedsak med bronseskulpturer, men har også vært i Italia og drevet litt med marmor, sier Mauseth, som også lager skulpturer i stein og betong.

Kunstneren driver et enkeltmannsforetak og vil fortelle både litt om seg sjøl og det han driver med.

– Men hovedsakelig skal jeg vise en bildeserie og fortelle om marmorskulpturer og marmorindustrien i Italia på dette arrangementet, forteller han.

Allsidig kunstner

Nå driver Mauseth kun med skulpturer, men tidligere har han blant annet jobbet som tegner og grafiker, illustratør og utstillingsteknike. Han har også gitt ut tre fagbøker, hvorav en lærebok i utstillingsteknikk, og har ellers hatt en rekke utstillinger både i Norge og Sverige.

Mange av verkene hans står utstilt ved ulike bedrifter og offentlige rom, både her i bygda og andre steder. Hans mest kjente verk hittil er laksefiskerstatuen ved Surnadal kulturhus, som ble avduket av selveste kong Harald under kongeparets nordmørsbesøk i fjor. Statuen ble senere utsatt for hærverk, men er nå restaurert.

– Mauseth har vel ikke hatt noen liknende offentlige opptredener i Surnadal tidligere heller, så jeg tror nok vi pløyer litt ny grunn her nå. Og etter at foredraget er ferdig blir det kaffekos i foajeen som vanlig, forteller Brørs.