Organisasjonen Norske Lakseelver går i mot en økning i oppdrettskvoter for produksjon av laks.

I et høringssvar til regjeringens notat om vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett sier Norske Lakseelver det først må komme på plass flere miljøindikatorer og handlingsregler som ansvarliggjør den enkelte oppdretter, før det kan gis nye konsesjoner.

-  Vi mener at man ikke kan tillate noen form for produksjonsøkning før et nytt forvaltningsregime er etablert, understreker fagansvarlig Erik Sterud i Norske Lakseelver.

Norske Lakseelver ønsker å verne villaksen. Den norske villaksen er på stadig tilbakegang. Lakselus spredt av oppdrettslaks og innblanding av oppdrettsgener i villaksen er grunner.

Norske Lakseelver fremhever også at de nasjonale laksefjordene bør danne utgangspunkt for inndeling av kysten i funksjonelle produksjonsområder og oppdrettsfrie branngater.

Regjeringa bruker som argument for å tillate økt produksjon, med for regjeringen strenge vilkår, at Norge har et ansvar for å produsere mat til en stadig økende verdensbefolkning.

Regjeringa mener det går å øke norsk lakseproduksjon med 200 prosent fram til 2030, mens FNs matvareprogram bare tror det er mulig for Norge å øke med 50 prosent.

FN og Verdensbanken anser også norsk oppdrettslaks til å være for dyr til å fø den stadig økende andelen av fattige i verden.

- Vi mener derfor man ikke kan bruke en voksende verdensbefolkning og norsk etisk ansvar som argument for å tillate en havbruksvekst som vil kunne ha sterk negativ effekt på ville bestander av laksefisk i Norge, utdyper Erik Sterud.