Næringslivet i Halsa viser stor vilje til å danne en ny næringsforening. Så snart finansieringsplanen er på plass starter søket etter riktig person til den krevende stillingen som heltidsleder.

Arbeidet med en ny og forsterket næringsforening i Halsa støttes fullt ut av bedriftene i kommunen. Det er disse som må stå for mesteparten av den årlige millionen som trengs for å ha en heltidsleder ansatt.

– Det er helt rørende å se engasjementet og oppslutningen fra næringslivet. Av kommunens 70–80 aktive bedrifter møtte hele 55 til det første møtet i midten av desember, forteller LUK-prosjektleder Tormod Ellingsen. Han er en av fire i arbeidsutvalget som jobber for den nye næringsforeningen.

Til tross for at bedriftene sjøl må ta mye av kostnadene, sier de likevel et rungende ja til en ny næringsforening, som hittil har vært tuftet på frivillig arbeid.

Krevende stilling

Arbeidet har kommet langt på mange områder, men det mangler rundt 200 000 kroner i finansieringsplana før stillinga kan utlyses.

– Vi vil lønne vedkommende bra, for vi ønsker å trekke til oss akkurat riktig person, en som ønsker å vie livet sitt fullt og helt til dette arbeidet og nærmest ser på det som sitt livsverk. Han eller hun må være til stede overalt der det skjer til enhver tid, det blir ingen ni- til firejobb akkurat. Men det blir en godt betalt og veldig variert og fleksibel jobb, sier Ellingsen.

Sjøl om søkerne ikke nødvendig vis bor i Halsa, ønskes likevel en person som kjenner kommunen godt fra før, eller som vil bruke svært mye tid på å gjøre seg godt kjent.

– Personen bør vite inngående hva hver enkelt bedrift driver med, egentlig ned til minste detalj. Det må i alle fall være ambisjonsnivået, påpeker Ellingsen.

Av de 800 000 kronene som er på plass, står næringslivet for 500 000 av disse gjennom økt medlemskontingent, differensiert etter antall årsverk i bedriftene.

Ønsker vidt samarbeid

Arbeidsgruppa har knyttet arbeidet med næringsforeningen tett opp imot Bølgen næringshage i Kristiansund, og Ellingsen ser for seg at den kommende lederen må få til samarbeid både innad i Halsa kommune og med kommunene rundt, langt utover de nærmeste.

– Planen er at lederen som ansettes skal veksle mellom å sitte i Halsa, Kristiansund og kanskje også Trondheim. Han må sondere og utrede mulighetene vi har rundt oss, langt utover kommune- og fylkesgrensene. Vi har mye å hente i samarbeid, da bedrifter ofte blir for små til de største jobbene alene, poengterer Ellingsen.

Vedkommende må ellers bruke alle sine kvaliteter på beste måte, og absolutt alle tiltak som kan hjelpe for å få vekst i næringa er aktuelle.

– Den som vil heltidsdedikere seg til denne jobben og som virkelig vil få til et løft for hele Halsa, den vil få et fantastisk arbeidsliv, fastslår Ellingsen.

Kartlegger bedriftene

LUK-prosjektets første del, analysedelen, er for lengst over og de tre hovedkonklusjonene i LUK-analysen var mer privat næringsutvikling, bedre synlighet, samt moderne boforhold. Et resultat av dette er blant annet arbeidet med en ny næringsforening og en ny nettside; halsa.no.

Nå er prosjektet langt inne i andre fase, som er kartlegging, og i den forbindelse besøker Ellingsen alle bedrifter og foretak i kommunen for å «ta pulsen» på disse og samle inn materiale til bruk i en bedriftskatalog på nett.

– Har besøkt 60 bedrifter og har igjen rundt 15. En slik bedriftskatalog med presentasjon av alle bedriftene i kommunen vil være interessant både for jobbsøkere og alle som kanskje ikke kjenner Halsa så godt. En får kjøpt utrolig mye i Halsa, både av varer og tjenester, jeg kommer faktisk ikke på en eneste ting man ikke kan få tak i her, forteller prosjektlederen.

Alle bedriftene skal presenteres gjennom den nye nettsida som er under utvikling; halsa.no, som også vil stå sentralt i den nye næringsforeningen.

Lager fire filmer

Ellingsen har ellers svært mange jern i ilden. Mye er gjennomført, noe er påbegynt, og en del er fortsatt på idéstadiet. Siden prosjektet startet anslår han at rundt 200 små og større tiltak og prosjekter er gjennomført, men fortsatt har han rundt 40 igjen på blokka.

– Den dagen jeg er ferdig her skal alle disse i det minste være i gang i en eller annen grad, smiler han.

Den driftige prosjektlederen, som sjøl har mediebakgrunn både fra aviser, radio og tv, er nå godt i gang med å lage fire filmer om Halsa. En om frivilliglivet, en om næringslivet, en om boforhold, samt en film med en generell presentasjon av Halsa kommune.

– Hovedmålet er selvfølgelig å trekke flere til Halsa, sier han.

Det treårige LUK-prosjektet går nå mot sin ende. Ellingsens kontrakt går ut i juli, før han igjen står fritt til å reise tilbake til Trondheim og fortsette jobben som journalist i tv-adressa, som han har hatt permisjon fra gjennom denne prosjektperioden.

LES FLERE NÆRINGSLIVSSAKER I ONSDAGENS DRIVA.