«Trollhøtta» ble bygd i 2001 av Lars Helgetun med tanke på utleie.

Hytta har vært mye utleid, og det har vist seg at Trondheim har blitt det største markedet både for hytteutleie og salg av hyttetomter og hyttebygging i Helgetunmarka.

Nå har Lars Helgetun gått inn som medeier i den nye bedriften iTrollheimen sammen med Gøran Bolme, Odd Inge Løfald og Romund Aune.

I tillegg har stiftelsen Lokalt Løft en eierpost i selskapet.

– Vi diskuterte i Rindal Næringsforum hvordan vi best skulle utnytte investeringene som er gjort i Rindal i offentlig regi med bygg som Rindalshuset, Rindal skimuseum og andre tilbud for allmennheten, forteller Løfald.

Rindal bruker slagordet «Porten til Trollheimen». Slik sett kunne det være like greit å bruke Trollheimen som inngangsport til det Rindal har å by på.

Urgammelt landskap

Hvis en skal starte en bedrift med utgangspunkt i villmark og Trollheimen, trenger man en daglig leder, og medlemmene i næringsforumet brukte ikke lang tid på å komme fram til at Gøran Bolme ville være rett mann i en slik lederstilling.

– En ting er at han er utdannet naturforvalter, men vi tenkte også på de personlige egenskapene med tanke på å bidra til gode naturopplevelser for gjestene, sier Løfald.

Gøran Bolme er utdannet naturforvalter fra høgskolen i Trøndelag og fra Ås, og har skaffet seg god rede på Trollheimen som område.

– Trollheimen var en av de plassene i Skandinavia som kom først ut av isen etter siste istid, forteller han. Det vil si at dette er et av de eldste landskapene i nordområdene.

Deler av fjellandskapet stakk ut av isen, noe som gir noen unike arter i flora og fauna.

– Vi ser det som en plikt å forvalte disse naturverdiene, sier han.

Forvaltning og friluft

Hans rolle i selskapet blir todelt. For det første vil iTrollheimen tilby hans kunnskaper i naturforvaltning som konsulenttjenester til kommune, fylkeskommune og verneområdestyre for Trollheimen blant annet med kartlegging av biologisk mangfold, skjøtselstiltak i mindre naturreservater og liknende.

Han har siden i fjor sommer ledet et prosjekt for å lage kart over fjellfiskemulighetene i Trollheimen. Dette prosjektet avsluttes til påske.

Den mer nyskapende biten av jobben går på naturbasert reiseliv med opplevelsespakker.

– Da satser vi først og fremst på breddemarkedet, og ikke på ekstremopplevelsene, sier han.

For mange vil det være en like så stor opplevelse å sitte og stirre drømmende inn i et bål ved et fiskevann som å stå på den høyeste tinden. Lars Helgetun forteller om en familie fra Trondheim som hadde en kjempeopplevelse ved å snø inne på Trollhøtta ei helg.

Den gode historien

Bolme ser for seg mange innfallsvinkler til drømmen om Trollheimen – som ro og stillhet, mestring, helse – samt opplevelsen av å være utilgjengelig.

– Noen vil nok bli stresset av dette med å være utilgjengelig i begynnelsen, men folk pleier å roe seg fort i nærværet av naturen, sier han.

Han påpeker at Trollheimen er en merkevare av betydning. Det er et gammelt område med historier og sagn og som gir mange assosiasjoner. Den gode historien kan ha like så stor betydning som selve naturopplevelsen.

De fire eierne av iTrollheimen understreker at dette ikke er noe de kan klare helt på egen hånd, men at de vil være avhengig av lokalt engasjement. Det er mye folk som sitter på store ressurser med tanke på kunnskap om Trollheimen.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er noe som skal gjøres i konkurranse med- men i samarbeid med andre næringsdrivende i bygda, sier Odd Inge Løfald.

Utleie av Trollhøtta med tilhørende tjenester er første konkrete satsing for selskapet. Hytta har åtte sengeplasser pluss hems, og egner seg for mindre grupper som familier, idrettsfolk som ønsker å gå på toppturer, småviltjegere og mindre firma som ønsker å gi sine ansatte en naturopplevelse.

Vyer om samarbeid

Firmaet har fått med seg kokk Stian Kooyman på laget. Han flyttet til Rindal fra Stavanger etter å ha jobbet 19 timers økter ved en restaurant i byen, og omsider kommet fram til at dette var lite familievennlig.

Om folk bestiller hytta med helpensjon, vil Kooyman stå klar med et måltid når de kommer fram fredag kveld.

Siden blir det litt enklere frokost – og lunsj ute i det fri.

– Jeg hadde sett for meg et konsept der gjestene kan fiske eller jakte rype, plukke bær og sopp. Så kunne jeg bruke disse råvarene til å lage en middag på lørdag – forutsatt at de får tak i fisk eller rype da, sier han. Slik sett vil det nok være greit å ha noe i bakhånd å lage middag av.

Pressefolkene får en smaksprøve i form av røykelaks med pepperrotkrem og lodderogn på heimebakt knekkebrød, samt indrefilet av elgkalv med 5-spice krydder komponert av Kooyman.

For større grupper ser de for seg et samarbeid med Saga Trollheimen hotell eller Bolme pensjonat, og bruke disse som base for opplevelsene i løpet av helga. Eller Vårsøg hotell for enda større grupper.

-Et besøk ved Skimuseet kan også ligge inne i programmet, sier Gøran Bolme og forteller at han sjøl har så sterke bånd til Trollheimen at det vil være en drøm å kunne formidle drømmen til andre.

Til daglig vil han være å treffe på kontoret i nytt kontorlandskap i nybygget på Øvre Dalen. Her er han samlokalisert med Statens Naturoppsyn og Forvalter for Verneområde Trollheimen.