Politireformen tar sikte på å frigjøre ressurser fra administrativt til operativt arbeid i politiet. Dette skal blant annet oppnås ved å ha færre politidistrikter enn i dag.

Sett sammen med et tverrpolitisk mål om å ha to polititjenestemenn per 1000 innbygger i 2020, mener Senterpartiet det er avgjørende at politidistriktene når de blir færre ikke blir for store.

I tillegg ønsker Senterpartiet fortsatt å ha et mangfold av lensmannskontor for å sikre nærheten mellom politi og befolkning. Dette for å gi trygghet.

– Senterpartiet ønsker at nærpolitiet skal styrkes. Politiet skal kjenne folket og folket politiet, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

Det virker å være brei politisk enighet om politireformen, men størrelsen på og antall politidistrikt er det uenighet om. Noen vil ha helt ned i seks distrikt.

– Om vi ser for oss en sammenslåing av Møre og Romsdal, Hordaland og Sogn og Fjordane får vi et for langstrakt distrikt, der en ikke sparer administrative stillinger, heller tvert imot, sier Jenny Klinge.

For det er mer politi i gatene som driver patruljering, som er raskt på plass ved hendelser og som har etterforskningskapasitet som Senterpartiet ser som det store målet med reformen.

Om tallet to tjenestemenn per tusen innbygger blir gjeldende over hele fjøla vil det uten tvil styrke nærpolitiet i distriktene.

I Driva-distriktet vil det si 17 tjenestemenn i Surnadal og Rindal lensmannsdistrikt, tre i Halsa, 15 i Sunndal og seks i Nesset.

– Noen bruker som argument mot lensmannsdistriktene de er for små, da er mitt svar å styrke dem. Et synlig og ubevæpnet nærpoliti folk kjenner seg trygg på, sier Klinge.

Parlamentarisk leder Tom Harald Nesvik i Frp tror det politiske arbeidet med reformavtalen vil være ferdig i løpet av et par uker. Deretter vil avtalen bli forelagt Stortinget så raskt som mulig.

– Måltallet for polititjenestemenn er to per tusen innbygger, så blir det å prioritere styrkene der behovet er størst, mener Nesvik.

Nesvik sier han er usikker på hvordan distriktsstrukturen vil bli presentert. Men han mener dagens 27 er for mange og seks som politianalysen mener, er for få.

– Inndelingen må ta hensyn til topografi, geografi og at politiet skal ha god kjennskap i sitt distrikt og lokalområde, sier Nesvik.

Arbeiderpartiet er også usikker på hvor mange distrikt det bør være, men heller til at det bør være færre enn den fylkesvise inndelingen på 18.

– Det er naturlig å følge fylkesgrensene og strukturen med fylkeskommuner og fylkesmenn, mener Klinge.