– Løypekjørerne gjør en fantastisk jobb, sier Albert Hansen.

Hansen er i hvert fall tre ganger i uken til fots innover Lølikjølen i Nordmarka. Av og til får han selskap av John Isvik. Begge er glad i å gå tur. Isvik går også mye på Roparn overfor Skei. Men de sverger til å gå på føttene innover kjølen. For dem blir skiløypa litt i bratteste laget ned mot parkeringsplassen.

– Får altfor stor fart på skia på for ustødige bein. Går like bra til fots, smiler Hansen.

Og det er akkurat dette skigruppa i Surnadal IL jobber for å legge til rette til. Få ut folket i marka på vinteren. De aller fleste markavandrerne bruker nok ski, men fotturister er like velkomne i de bredt oppkjørte løypetraseene. En løypetrase oppkjørt på dugnad av frivillige.

– Ingen roper løype, alle er velkomne til å gå i Nordmarka, sier leder Eldbjørg Larsen i Surnadal IL ski.

Torsdag kveld var det fult av folk på Nordmarka. Til tross for kulda stilte 151 barn opp for å gå i løypa. I tillegg var det skitrimmere som enten suste rundt eller tok det i et litt mer individuelt behagelig tempo. Skigruppa melder om godt besøk på skistadion hver kveld og på parkeringsplassen der løypa innover Lølikjølen begynner er det fult av parkerte biler hver dag.

– Hit til skistadion kan folk komme når som helst. Om ingen er her når det er mørkt, slår de lett på lyset på utsida av klubbhuset, sier Larsen.