Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, Politiet, Trygg trafikk og Fylkesmannen har gått sammen om å informere ungdom om konsekvensene av ulovlig rusbruk.

Sammen har de utviklet informasjonsmateriell og Statens vegvesen besøker videregående skoler for å informere om prosjektet. Samme informasjon blir formidlet via trafikkskoler og legekontorer over hele fylket.

- Siden 2010 hatt vi hatt ett samarbeidsprosjekt som setter fokus på Vegtrafikklovens §34. Målet er å luke ut de som ikke er skikket til å kjøre bil eller mc, sier Annette Henden i Statens vegvesen, i en pressemelding.

Visjonen er null drepte og hardt skadde i trafikken, og det å frata førerkortet fra farlige sjåfører er et viktig trafikksikkerhetstiltak, mener aktørene. Personer i alle aldre har allerede mistet førerkortet på grunn av rusmisbruk i Møre og Romsdal.

Førerkortet kan ryke dersom du røyker hasj jevnlig eller misbruker andre rusmidler eller legemidler. En kan også miste retten til å ta førerprøven for å få førerkort for første gang.

- Dette er det mange som ikke er klar over, og vi ønsker å nå ut og avverge at ungdom prøver narkotika, sier Kjellbjørn Riise Johansen, politispesialist i trafikk ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

- For å få det tilbake må du avlegge urinprøver og blodprøver for å dokumentere rusfrihet over en lengre tidsperiode, vanligvis ett år. Personer i alle aldre har allerede mistet førerkortet på grunn av rusmisbruk, sier Johansen.

Informasjonsprosjektet som nå rulles ut vil forebygge både trafikkulykker og rusmisbruk blant ungdom.