Det var stor oppslutning på Øratorget i Sunndal rundt markeringen av LO, YS og UNIOs politiske streik mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Flere hundre engasjerte arbeidstakere var møtt fram for blant annet å høre appellen fra kjemiskleder Eivind Torvik. Torvik brukte storslegga mot de foreslåtte endringene som han mener er et angrep på lovmessige rettigheter som arbeidsfolk har kjempet for gjennom generasjoner.

– Årsaken til at de fleste av landets arbeidstakere i dag gjennomfører en to timer lang politisk streik, er ønsket om at vi samlet og kraftfullt protesterer mot endringene. La det ikke være noen som helst slags tvil; forslagene vil innebære en kraftig svekkelse av dagens arbeidsmiljølov og dermed en svekkelse av vanlige folks rettigheter. Vi vil få en kraftig svekkelse av tryggheten vår i arbeidslivet, og vi vil få en kraftig svekkelse av retten til å få betalt for overtid. Regjeringens forslag vil også medføre en kraftig svekkelse av vår innflytelse på arbeid, arbeidssituasjon og vår egen fritid.

Torvik begrunnet streiken med blant annet frykten for konsekvensene dersom arbeidsgiverne skal få lov til å ansette en kvote på 15 prosent av arbeidsstokken i midlertidige stillinger - uten noen som helst slags begrunnelse.

–Ta her, folkens, vil bety at nærmere 700 000 arbeidstakere til enhver tid vil være midlertidig ansatt. Hva slags arbeidsliv vil det skape? Hva slags samfunn får vi? Hva slags liv får ungene deres og familiene? Ingen fast jobb, ingen fast inntekt. De kan sjå langt etter lån til bolig!

Torvik pekte videre på t notrsk fagbevegelse i over hundre år har kjempet for at fast ansettelse må være hovedregelen i norsk arbeidsliv.

–Hvem tør si fra om helsefarlige situasjoner på arbeidsplassen når man frykter at man ikke får fortsette i jobben. Hvem tør be om lønnspålegg når man er midlertidig ansatt. Hvilken arbeidsgiver vil investere i de ansattes kompetanse når de bare skal være i virksomheten en kort periode? Dette gir vi oss ikke på.

Kjemisklederen fulgte det han karakteriserte som en blå tråd i regjeringen politikk; – mer pålagt overtid, lengre arbeidsdager, mer fleksibilitet, bruk og kast av ansatte og folk. Mer utrygghet. Søndag skal gjøres om til en helt vanlig handledag og arbeidsgiverne skal få mer makt over arbeidstakerne og deres liv.

– Vi skal arbeide overtid når det trengs, men da skal vi jaggu ha betalt for at vi ofrer avvår egen fritid. Vi skal ha muligehet til å være med å bestemme når og hvorledes. Vi kommer aldri til å akseptere at vi i 2015 skrur klokka mange tiår tilbake i tid, sa en engasjert Torvik til høglydt applaus fra de mange frammøtte.