- Med to nye ladestasjoner på plass, oppfyller vi kommunens klimaplan for i år, sa Surnadal-ordfører Lilly Gunn Nyheim da hun fikk æren av å plugge el-bilkontakten inn i den nye ladestasjonen ved Svorka-bygget.

Den andre stasjonen er tatt i bruk i Amfi-senteret.

Einar Oterholm i Energiregion Møre opplyste om de tekniske spesifikasjonene for disse ladestasjonene. El-bilen lades med likestrøm mens det vanlige strømnettet har vekselstrøm. Lading fra disse stasjonene fordrer at el-bilens egen omformer gjør om vekselstrøm til likestrøm. Det vil si at en lader for 2 mils kjøring i timen.

- Det er i hovedsak omformeren i bilen som setter begrensninger for hvor lang tid det tar å fullade batteriene, sier han.

Det finnes hurtigladere med innebygd omformer som kan fullade en vanlig el-bil på et kvarter. Oterholm opplyser at det står en slik lader på Valsøya, og at man har planer om å søke om å få en slik en til Surnadal i løpet av året.

Han opplyser også at Enovas kvern maler langsomt og at det er lang behandlingstid for slik søknad.

Tesla har et annet system for lading, og har utplassert sine egne hurtigladere flere steder i landet. De nærmeste Tesla-laderne finner vi ifølge Oterholm på Aspøya, på Dombås og i Alvdal.

Jon Harald Brønstad ved Sveen Auto var også på plass med en splitter ny Volkswagen e-golf - og opplyste samtidig at du finner to ladere for el-bil til fri bruk på veggen hos Sveen Auto også.