Nesset kommune klaget til departementet fordi søknad om bistand til utredning av kvikkleireforekomster fra NVE ble avslått, men ble ikke hørt. Kommunen har betalt over tre millioner for grunnundersøkelser som er gjort.

Kommunen søkte i 2009 om bistand fra NVE (Norges vassdrags og energidirektorat) til å sette i gang med grunnundersøkelser for å kartlegge kvikkleireforekomster i Eidsvåg. NVE svarte at Nesset kommune ikke var prioritert i den nasjonale oversiktskartleggingen av potensielle kvikkleireforekomster, men at dokumentasjon på mulige forekomster av kvikkleire kunne være til nytte i framtidige prioriteringer. NVE mottok deretter en rapport utarbeidet av Geovest-Haugland for Holtanområdet i Eidsvåg.

Over tre millioner

25. februar 2013 sendte kommunen en ny søknad om bistand til kartlegging av kvikkleireforekomster og det ble da søkt om delvis dekning av estimerte kostnader på til sammen litt over 3,1 millioner kroner. NVE informerte i brev av juli 2013 om at den nasjonale oversiktskartleggingen av potensielle kvikkleireforekomster nå var i gang i Nesset og at det seinere kunne søkes om bistand til sikring dersom kvikkleire le påvist i området. Nesset kommune presiserte i brev av april at kommunen ville opprettholde søknaden de hadde sendt i februar.

Avslo søknad

NVE avslo søknaden, der de blant annet viste til at det er inngått en avtale mellom kommunen, NGI og NVE, der NVE dekker tre ekstra boringer i tilknytning til grunnundersøkelsen i Eidsvåg. NVE tilbød, så langt det er kapasitet, å bistå med faglige råd. Nesset kommune mener Eidsvåg burde vært prioritert av NVE siden det er et kommunesenter med mange bygninger og institusjoner, og at samfunnsnytten er høy i forhold til kostnadene. De viser til at andre kommuner har fått bistand til tilsvarende undersøkelser. Kommunen mener også at den nasjonale oversiktskartleggingen ikke har tilstrekkelig nøyaktighet for å tilfredsstille behovet for avklaring av risiko og sikringstiltak i området. NVE understreker at utbygger har ansvar for planlegging og utbygging av ny bebyggelse, mens NVEs prioritering av bistand bygger på fare og risiko knyttet til eksisterende bebyggelse.

Departementet støtter avslag

I juni 2013 klaget Nesset kommune på NVEs avslag av 14. mai på søknad om bistand til utredning av kvikkleireforekomster i Eidsvåg. NVE behandlet klagen i juli i 2013. Det kongelig olje- og energidepartement ba NVE om å kommentere klagers anførsler og tydeliggjøre begrunnelsen for ikke å ta klagen til følge i brev av august 2014.

Departementet viser til at resultatene fra den nasjonale oversiktskartleggingen foreligger nå, og denne viser ifølge NVE at det ikke er soner i Eidsvåg som når opp i høgeste risikoklasse. NVE skal prioritere de prosjektene som har størst nytte i forhold til kostnadene. Departementet støtter derfor NVEs konklusjon om at Nesset ikke kan prioriteres nå. NVE sitt vedtak blir opprettholdt og vedtaket kan ikke påklages.

– Vi fikk endelig avslag på støtte til utredning nå, bekrefter rådmann Liv Husby. På en måte synes hun det er betryggende at Nesset kommune ikke anses for å være blant de farligste stedene, som var en av årsakene til at kommunen ikke fikk støtte.

– Kostet mye

– Arbeidet er utført og regningen er betalt på eget budsjett. Grunnundersøkelsen har kostet oss mye penger, konstaterer hun.

– Kan det søkes om støtte andre steder?

– Det er ikke undersøkt, det er mulig vi kan søke om støtte til sikringstiltakene, som nå står for tur.

– Blir det flerbrukshall i Eidsvåg?

– I økonomiplana står det oppført og vi har et vedtak på at det skal bygges. Vi måtte ha en ny plan på Holtanområdet og det kom da innsigelse fra NVE på at grunnen måtte undersøkes. Det viste seg da at det var kvikkleire og at det nå må gjøres sikringstiltak. Skal vi gjøre noe som helst av bygging på Holtanområdet må det utføres sikringstiltak først. Elva må sikres, en kan ellers få en utglidning lengre opp som kan resultere i at det glir ut lengre ned, utdjuper Husby. Privatpersoner vil ikke belastes med sikringstiltak. Det er kommunen som skal bekoste dette. Husby har ingen formening om hva sikringstiltakene vil koste.

– Vi må få det priset, gjennom anbud. Det er en spesiell jobb å sikre et område. Men det må gjøres hvis vi skal bygge noe på Holtanområdet, som hus eller hall. Hvis vi skal bruke området på Holtanområdet må vi sette i gang sikringstiltak, understreker Husby.