Boligområdet Odd Arne Langset planlegger er på hans egen eiendom på Langset; rett ved Eidsvåg sentrum, i gåavstand til butikker og rådhus. Området ligger ved stranda og er på 39 dekar. Sammen med Hege Beate Fredheim fra arkitektkontoret BBW informerte han formannskapet i Nesset om planene han har for området. Planene går på å bygge ut tomter der hver tomt har to boenheter. Langset ser for seg at folk går sammen og kjøper en tomt til to hus, eller at de kjøper ferdig oppsatte hus, som han sjøl setter opp på bestilling. Det er utarbeidet en skisse over planene.

– Jeg synes spesielt lekeplassen og ballbanen er spennende, sier Langset. En planlagt brygge synes han også er spennende;

– Denne skal tåle trykket.

Langset sier det ikke er mer værhardt i det planlagte boligområdet enn andre steder i Eidsvåg, og at alt dette med flom og flo blir tatt hensyn til.

- Tar hensyn

Arkitekten Fredheim informerte om hva som er tenkt i utarbeidelsen av boligplanene:

– Det blir en konsentrert og frittliggende småhusbebyggelse. En må ha høg utnyttelsesgrad. Og siden det er gul støysone blir det parkeringshus opp mot vegen. Det er flatt og vi må forholde oss til dette med flo. Det skal utarbeides et flomsonekart. Og vi må ta hensyn til 100-metersbelte fra sjø. Strandsona, tursti og lekeplass skal også være slik at det er tilgjengelig for allmennheten. Strandsona skal ikke privatiseres.

Husene skal ikke ha kjeller og det skal ikke være tre etasjer på noen. Boligområdet kan deles opp med liten veg og en trenger ikke bygge ut alt med en gang. Det kan gjøres tiltak som å kjøre på masse.

Langset anslår at hver tomt vil koste mellom to og tre hundre tusen å bygge ut med alt av vann, kloakk og mer. Han foreslår at kommunen tar på seg dette, for å få tomtene rimeligere for kjøpere. En tomt til to boenheter kan bli på rundt 500.000 kroner. Sjøl har han hatt 700.000 kroner i utgifter på området hittil.

- Attraktivt sted å bo med sjukehus i nærheten

Langset er ikke enig i kritikk fra enkelte personer om at området bør brukes til landbruk.

– Her i Eidsvåg vil folk ha attraktive tomter som er lett tilgjengelige fra sentrum. Nå sjukehuset kommer kan vi stå klare med både tomter og boliger som er attraktive. Eidsvåg kan bli et svært attraktivt sted å bo. Verdien vil stige når sjukehuset kommer, sier han.

Langset sier bygging vil starte neste år, hvis alt går etter planen.

Grunnundersøkelser koster

Langset takker Nesset kommune for at hytteområde og rorbuer har blitt realisert, og håper på like mye velvilje i forhold til boligområdet. Han kommer til å sende en søknad til kommunen om at de dekker en del av det grunnundersøkelsen vil koste, og vil også søke andre steder.

– Jeg har fått et tilbud på grunnboring på 800.000 kroner.

Langset synes ikke det er noe særlig å ha et lån på seks millioner og så ikke få solgt ei tomt.

– Jeg må holde kostnadene nede.

Rive gamleskolen

Han oppfordret også kommunen til å selge den gamle skolen på Langset:

– For å få realisert boligfeltet er jeg avhengig av å få kjøpt gamleskolen og da kommer jeg til å rive den. Det vil koste rundt 250.000 å fjerne det etter forskriftene. Jeg vet at noen vil synes det er trist at bygget rives, men det er ikke forsvarlig å bruke huset i den forfatning det er nå, sier Langset.

Formannskapet snakket litt om boligområdet ligger i eller ved sentrum. Hurlen spurte Hogne Frydenlund hvor han setter nåla på passeren når han skal tegne sirkelen og definere sentrum.

– Det er nærhet til sentrum dette, sjøl om det kanskje ikke blir definert som i sentrum, mente Frydenlund og la til at det blir atkomst til boligene etter gang- og sykkelveg.