Torsdag inviterer Surnadalsrussen til premiere på det som har potensial til å bli tidenes russerevy.

Første revymøte var i sommerferien, og siden har det gått slag i slag. Torsdag kveld er det premiere på russerevyen «Våvvinn tå rette vefta», en annerledes russerevy der elevene har latt seg inspirere av lokalhistorie og Surnadals store dikter, Hans Hyldbakk.

Som alltid øves det stadig mer intenst siste tida fram mot premieren.

Gjennom revyen får vi følge to avgangselever som skal skrive særemne i norsk, og som velger å skrive om Hans Hyldbakk.

– Denne revyen er helt ulik alle tidligere russerevyer, alt er nytt. Og det er gjennomgående veldig høg kvalitet på absolutt alt, forsikrer Tuva Telstad, som sammen med Maren Rønning og Synne Mogstad Høivik utgjør revysjeftrioen.

– Vi har dessuten eksepsjonelt gode revysjefer og instruktører, sier en av aktørene og vokalistene, Lone Lorgen.

Mye arbeid ligger bak

Det skorter ikke på kvaliteten, verken på- eller utenfor scena. For instruktørene er Silje Ranes, Gøran Bolme og Sigrid Vetleseter Bøe, og alt det tekniske er det Dreamfarm og Rune Dalager som styrer.

– Dette er en russerevy med klassiske trekk, samtidig som vi har tatt inn mange andre element, som lokalhistorie fra 1900-tallet, framført gjennom sang, musikk, skuespill og dans. Vi er innom hele følelsesregisteret, forteller Ranes.

Uvanlig mye arbeid ligger bak denne russerevyen, med årelang research og gjennomgang av 11000 sider med lokalhistorie og 350 dikt av Hyldbakk, blant annet. Og alle danser er komponerte av russen sjøl.

Årets revyband borger også for høg musikalsk kvalitet, der kapellmester Brage Kristian Einum (flygel), har med seg Oddbjørn Sponås (slagverk), Sondre Skogseth (bass) og Trym Skogseth (gitar). Alle disse er allerede kjente størrelser i Surnadals musikkliv. Vokalistene skjemmer heller ikke laget, tvert imot. Og samtlige sangnummer er egenkomponert av Bolme, Vetleseter Bøe og Einum.

En revy for absolutt alle

Revyen vil løse en del lokale mysterier, som for eksempel hvem som tagget skoleveggen.

– Vi har også løst problemet med finansiering av fotballhallen i Rindal, smiler Ranes, og legger til at alle er velkomne, uansett heimkommune.

– Revyen omfavner mange flere målgrupper enn vanlig. Dette er en revy for absolutt alle. Folk over 80 vil ha like stor glede av den som barn og unge, sier Bolme.

Mer enn bare en revy

Sjelden mange er med på scena i år, og Ranes påpeker også at hele denne revyprosessen er så mye mer enn bare sluttproduktet.

– Det er siste gang disse elevene er sammen før de blir spredd med alle vinder. Revyprosessen vil derfor bidra til økt tilknytning til både hverandre og heimbygda, sier hun.

–Dette er dessuten et godt springbrett til teater- og revymiljøet i bygda, tilføyer Bolme.

Det ryktes at talentspeidere fra revymiljøet i bygda vil ha øynene vidåpne under forestillingen. Og med slik kompetanse og kvalitet i alle ledd, kan vi allerede på forhånd garantere at dette vil bli en svært god og severdig revy. Det blir i alt fire forestillinger, og det kan nok lønne seg å sikre seg billett...