Om vi skal sette vår lit til engasjementet på Facebook, vil vi oppleve at tusener slår ring rundt Orkdal sjukehus på lørdag.

Facebookgruppa "Vi som vil slå ring rundt akutten på Orkdal sykehus" er opprettet av meldaling (og tidligere rindaling) Ingrunn Snuruås og passerte ved middagstider onsdag 8700 medlemmer - og vokser stadig.

Hun oppfordrer på sida til å møte opp og slå fysisk ring rundt sjukehuset. Om det blir for trangt i én ring, går det alltids an å danne flere-.

Nå kan det sies at storparten av disse medlemmene er såkalt "tvangsinnmeldt" men tilbakemeldingene går på at de aller fleste av dem som er innmeldt støtter aksjonen og at det ikke kommer på tale å melde seg ut av gruppa igjen.

Og gruppa teller både orkdalinger, meldalinger, agdenesinger, snillfjordinger, rindalinger og surnadalinger - samt folk fra flere kommuner.

Så langt (onsdag) har over 800 bekreftet at de kommer til Orkdal for å danne en fysisk - men stille - ring rundt sjukehuset.

En av dem som har varslet sin ankomst, er Surnadal-ordfører Lilly Gunn Nyheim.

- Surnadal har jo legevaktsamarbeid med Orkdal, samtidig som vi ser at 95 prosent av syketransportene fra Surnadal går hit, og det blir helt naturlig at Surnadal-ordføreren stiller på en slik aksjon, sier hun og roser et prisverdig initiativ fra Ingrunn Snuruås.

Hun konstaterer at stadig flere nærsykehus legges under press med forslag om nedlegging av funksjoner, og stiller seg bak uttalelsene fra overlege Mads Gilbert som understreker at et sjukehus som mister akuttfunksjonen i realiteten mister funksjonen som lokalsjukehus.

Gilbert oppfordrer i Klassekampen folk til å aksjonere ved forslag om nedlegging av akuttmottak.

Rindal-ordfører Ola Heggem skulle gjerne vært med på å slå ring rundt lokalsjukehuset, men aksjonen kolliderer med andre arrangement.

- Men jeg setter stor pris på engasjementet, også fra egne sambygdinger. Ellers synes jeg det er lagt opp til en veldig fin aksjon her med en stille ring rundt sjukehuset, sier han.

Han presiserer at rindalingene stiller seg fullt og helt bak både dette private initiativet og det arbeidet Orkdalsregionen måtte legge opp til videre for å bevare akuttfunksjonen i Orkdal.

- Jeg må si jeg blir litt forundret over å se at helsebyråkratene legger seg ut med folkeviljen i sak etter sak etter sak, og skjønner ikke helt hvilken agenda de måtte ha annet enn å spare penger, sier han.

Initiativtaker Ingrunn Snuruås er veldig glad for å se engasjementet på facebook, og håper flest mulig at medlemmene - tvangsinnmeldt eller ikke - stiller opp på lørdag.

Ellers oppfordrer hun de som sitter med følelsen av å være tvangsinnmeldt i noe de ikke ønsker å være med på om å melde seg ut, slik at medlemstallet blir mer reelt.

Det kan hende noen tar på seg litt mer enn de makter i forbindelse med aksjonen. Stein Dyrseth ved Kafé KAOS i Amfisenteret på Bårdshaug har nemlig lovet å spandere kaffe på alle som kommer innom etter aksjonen. - Kafé KAOS liker lokalt engasjement, skriver Dyrseth på Facebooksida - og føyer til at "Det bli itj foillar einn foillt". Nei, mon det - det kan bli artig å se i så fall.