Mora til gutten, som vil være anonym på grunn av hensynet til sønnen, sier det var 9. februar det skjedde. Sønnen hennes gjorde en guttestrek med å skru av hengsler på et skap, av den typen man oppbevarer bøker og annet i.

– To lærere så dette og tok tak i ham. Den ene holdt hendene hans bakpå ryggen, mens den andre læreren slo ham i skuldra hardt. En annen gutt var vitne til det som skjedde. I tillegg til dette lo lærerne og forlot min sønn mens de lo, forteller mora til Driva. Hun sier at den andre gutten har bekreftet det hun forteller.

Tok det opp

– Min sønn fortalte det til oss i vinterferien og plagdes tydelig med det. Jeg fant det uakseptabelt og tok kontakt med rektoren den første mandagen etter vinterferien. Jeg følte at jeg ble tatt på alvor på skolen. Dette er en kvalitetsskole, sier mora. Hun synes saka er veldig trist.

– Jeg synes det er helt uhørt og har aldri opplevd noe tilsvarende.

De har anmeldt saken til politiet og fikk tildelt bistandsadvokat i og med at det er snakk om vold mot mindreårige.

– Vi skal ha møte med advokaten snart. Kommunen har også hatt møte, etter det jeg vet, men jeg har ikke blitt kontaktet av kommunen. Det stiller jeg spørsmålstegn ved, siden de er skolens arbeidsgiver, sier hun. Mora viser til paragraf 9A. Kapittelet sier at hver enkelt elev har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø. Hvis elevene mener at de ikke får ivaretatt sine rettigheter, kan de sjøl eller foreldrene deres be skolen rette opp mulige brudd på lova.

Vil du ha søndagsåpne butikker? Ja Nei Vet ikke Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Vil du ha søndagsåpne butikker? Ja 39% Nei 57% Vet ikke 4% Du har allerede stemt 636 stemmer

– Elevens ve og vel viktigst

Saka ble først omtalt i Adresseavisen onsdag. I torsdagens utgave av avisen uttaler elevorganisasjonen i Møre og Romsdal, ved Julie Håkonsen, at lærerne burde vært suspendert. Lederen i organisasjonen sentralt, Benjamin Skiaker Myrstad, støtter dette og sier til avisen at det er en selvfølge at lærerne ikke kan være i skoleverket mens saka undersøkes, og at elevens ve og vel må stå høgest. Dette viser mora til og sier seg enig i.

– Jeg mener de opplagt burde vært suspendert fra jobbene sine mens etterforskningen pågår. De har blitt fjernet fra undervisningstimer der min sønn oppholder seg, men i gymsalen er en av lærerne der med en annen klasse, slik at de da befinner seg i samme lokale. Dette er en veldig tøff og belastende sak for min sønn. Jeg synes han er tøff som står i det og sier som oss at det ikke er akseptabelt. Jeg synes han skulle ha vært forskånet fra å møte lærerne mens etterforskningen pågår, sier hun til Driva.

På Surnadal og Rindal lensmannskontor får vi bekreftet av lensmann Olav Halse at det er anmeldt en sak som går på de nevnte forhold, men han vil ikke si hvilken skole det er snakk om.

– Vi foretar vanlig etterforskning og det vil bli foretatt flere avhør, sier Halse til Driva.

– En personalsak

Ved skolen får vi opplyst at rektor er bortreist, og hans stedfortreder viser til rådmann eller ordfører i kommunen og at de skal uttale seg.

Rådmann i Surnadal kommune Knut Haugen sier til Driva at saka er unntatt offentlighet.

– Dette er en personalsak. Vi er inne i en prosess og jeg kan ikke uttale meg om det.

– Hvordan håndterer dere slike saker?

– Det kommer an på hvilke saker det er. I slike saker er det naturlig å bruke arbeidsmiljøloven og opplæringsloven. Vi gjør det vi må og bør gjøre.

– Hvor lang tid tar det?

– Det er politiet som etterforsker saka. Vi skal gjøre dette på riktig måte og må bruke den tida det tar.

– Mora i denne saka kritiserer at lærerne ikke er suspendert, har du kommentar til dette?

– Nei, det kan vi ikke kommentere.