Over halvparten av kvinnelige arbeidstakere på Vestlandet rapporterer om forskjellsbehandling i forbindelse med graviditet eller foreldrepermisjon.

I en ny undersøkelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet oppgir 52 prosent av kvinnelige arbeidstakere på Vestlandet at de har opplevd én eller flere former for diskriminering knyttet til graviditet eller foreldrepermisjon. Det er under landsgjennomsnittet som er på 55 prosent, men med store variasjoner i landsdelen: Diskrimineringsgraden i Hordaland og Møre og Romsdal er høyere enn ellers i landet, mens andelen som oppgir at de har opplevd diskriminering er lavere i Rogaland og Sogn og Fjordane.

-Graviditetsdiskriminering er alvorlig for den som rammes, og det er alvorlig for samfunnet. Altfor mange arbeidsgivere bryter loven. Undersøkelsen viser at vi har en jobb å gjøre i alle deler av landet. Tallene for landsdelen bekrefter at denne formen for diskriminering også er utbredt på Vestlandet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Undersøkelsen har kartlagt opplevd diskriminering og negative hendelser som er relatert til graviditet og permisjon ved fødsel. Den viser at mange opplever situasjoner som likestillingsloven har klare forbud mot, som å få spørsmål på jobbintervju om man venter barn, ikke å få en jobb fordi man er i foreldrepermisjon, eller ikke å bli vurdert i lønnsforhandlinger.

Diskriminering på grunn av graviditet og foreldrepermisjon er det temaet ombudet får flest henvendelser om.

‒ Daglig ringer folk oss og forteller om denne typen diskriminering. For mange arbeidstakere betyr det å få barn dårlig behandling og dårligere muligheter på jobben. Slik kan vi ikke ha det. Det skal være mulig å kombinere arbeidsliv og familieliv, sier Ørstavik.