Arbeidsgiverkontrollene er viktige for å sikre at de opplysningene som innrapporteres om lønn og ansattforhold er riktige, slik at de ferdigutfylte selvangivelsene blir korrekte.

Men kontrollene som utføres er også viktige for å sjekke seriøsiteten til arbeidsgiverne.  Likevel er det hvert år kommuner som ikke prioriterer denne kontrollen i det hele.

11 kommuner kontrollerte ingen arbeidsgivere i fjor, mens det i 42 kommuner ble gjennomført kontroller hos færre enn 2,5 prosent av arbeidsgiverne.

Målrettede kontroller mot bilverksteder og bilpleiefirmaer, mot serveringsbransjen og mot frisør og skjønnhetspleiere, viser at 30 prosent av alle bedriftene hadde så grove feil i personallistene sine at de fikk gebyr.

Slike feil kan også være en indikasjon på svart arbeid. Dersom det ikke gjennomføres kontroller i enkelte kommuner, kan det oppfattes som et signal om at det er mindre fare for å bli avslørt hvis man driver svart i disse kommunene.

- I debatten om overføring av de lokale skatteoppkreverne til Skatteetaten er det ett argument som er minst like viktig som effektiv innkreving. Det er økt innsats mot arbeidslivskriminalitet og en likere innsats fra kommune til kommune enn det som er tilfelle i dag, sier skattedirektør Hans Christian Holte.