Saka gjelder en i dag voksen mann fra Nesset som ble utsatt for grov og langvarig mobbing mens han var i skolepliktig alder. Mannen har vært til psykiatrisk behandling for ettervirkningene av mobbingen og har ikke vært i fast arbeid. I Romsdal tingrett i fjor ble det krevd en erstatning på 3,4 millioner kroner. Foreldelsesfristen sto sentralt i tingrettsbehandlingen og et knepent flertall mente fristen gikk ut i april 2013, og at kravet var foreldet da det ble reist. Avgjørelsen ble anket og saka kom opp i Frostating lagmannsrett. Der fikk saksøker med advokat Leif Strøm, en full seier. Nesset kommune har nå sendt anke til Høyesterett.

– Sjokkert

Far til saksøker er overrasket over at kommunen anker saka videre:

– Jeg er sjokkert, og det jeg er mest sjokkert over er at når jeg ringte kommunen om dette fikk jeg opplyst at det var rådmannen sammen med administrasjonen som hadde bestemt å anke saka. Ordfører er rettslig representant for kommunen og hvis han ikke har visst om eller godkjent det er det meget spesielt, sier faren.

– Det har vært ei forferdelig belastning for min sønn og hele familien for øvrig. Men jeg vil kjempe denne saka for ham og for alle andre som har opplevd og som opplever det grusomme i å bli mobbet. Det får voldsomme konsekvenser og liv blir ødelagt.

Faren sier at han ikke er ute etter å henge ut Nesset kommune, erstatningsspørsmålet er heller ikke det viktigste, sier han.

– Jeg vil sette søkelyset på mobbing og hjelpe dem som utsettes for det. Jeg vil at arbeidsgiver skal ta ansvar. Først da kan man begynne å tenke nytt og få til endringer. Vi har så langt ikke fått en unnskyldning eller opplevd at kommunen har tatt ansvar for det som har skjedd. Jeg håper med dette at slike saker blir tatt på alvor i framtida, og at barns rettigheter styrkes, sier han.

– Veldig alvorlig

Politiker Lynn Brakstad bekrefter ovenfor Driva at hun ikke visste noe om at saken er anket til Høyesterett, før hun fikk vite det av saksøkers far.

– Saka har ikke vært tatt opp i formannskapet når jeg har vært der og jeg visste ikke om denne anken. Da jeg ringte ordfører om dette, sa han at han heller ikke visste at saka var anket til Høyesterett, og dette til tross for at anken skal være underskrevet av ham, som rettslig representant for Nesset kommune. Hvis dette stemmer er det fryktelig alvorlig, sier hun. Brakstad kommer med interpellasjon til torsdagens kommunestyremøte der hun stiller spørsmålet: «ordfører som kommunens rettslige representant, har underskrevet anken. Med hvilket politisk grunnlag har dette skjedd?»

– Hvis vi som politikere ikke blir orientert om slike alvorlige beslutninger, er det ikke lengre et demokrati. Jeg mener også at hvis ordføreren ikke visste om anken og hans navn står under, må det være anket på feil grunnlag og anken må da være ugyldig, sier hun og legger til:

– Jeg kan ikke forstå at det kan sendes inn en slik anke uten at politikere og ordfører er involvert. Slik kan vi ikke ha det, slik kan ikke innbyggere behandles. Vi er valgt av folket, sier Brakstad.

– Ikke sett dokument

Ordfører Rolf Jonas Hurlen bekrefter ovenfor Driva at han har fått en interpellasjon fra Brakstad om saka.

– Det er riktig som det hevdes at ordfører er kommunens rettslige representant. I denne saka hvor kommunen er den saksøkte har jeg ikke deltatt i rettsforhandlingene eller på annen måte vært koplet på saka. Likevel er jeg formelt sett kommunens rettslige representant. Kommunens interesser har vært ivaretatt av kommunens advokat. Når det er sagt er dette en tragisk sak som har engasjert mange både i lokalbefolkningen og blant oss som politikere.

– Har du skrevet under anken og visste du at den var sendt?

– Jeg diskuterte dommen med rådmannen da den ble kjent tidligere i vinter, og var kjent med at vår advokat skulle vurdere en eventuell anke. Var ikke klar over at anken allerede var sendt, men har fått med meg at det hevdes at det er signaturen til ordføreren som er brukt som kommunens rettslige representant. Jeg har verken sett eller skrevet under et slikt dokument.

Ordføreren ønsker nå å ta saken til formannskapet.

– Dette fordi det er formannskapet som i henhold til kommunens reglement er delegert myndighet til å gå til søksmål eller påanke en kjennelse.

– Hvorfor har det ikke vært oppe der før?

– Forklaringen kan være at det har gått litt fort i svingene. I mitt svar på interpellasjonen til Lynn foreslår jeg at vi følger kommunens delegasjonsreglement og ber kommuneadvokaten komme i formannskapet og redegjøre for formalitetene rundt anken og komme med sine vurderinger av saka.

– Ser du det som aktuelt å trekke anken?

– Det må i så fall formannskapet vurdere i samråd med kommunens advokat, sier Hurlen.

Sendte brevet

Rådmann Liv Husby sier at Nesset kommune etter gjennomgåelse av advokatens vurderinger etter dommen i lagmannsretten, ba advokat Larhammer om å starte arbeidet med anke til Høyesterett.

– Det er ingen som har skrevet under noe dokument som jeg er kjent med, sier hun.

– Hvem sendte anmodningen til advokaten?

– Det var jeg som sendte det, etter at jeg og ordfører hadde diskutert saka. Vi hadde en frist å forholde oss til i forhold til innsending av anken.

Rådmann Husby vil understreke at tingretten valgte å dele saka i to; der den ene delen gikk på foreldelse og den andre på realitetsbehandling.

– Det er kun foreldelsesspørsmålet som har vært behandlet i Tingretten og lagmannsretten og som Nesset kommune nå har anket til Høyesterett.