Dette sier grenleder Harald Tufthaug for Motocross i Norges Motorsportforbund.

Tufthaug sier det kommer til å møte rundt 80-95 kjørere i Danmark i klassen til Råg Rindal. Der stiller Råg Rindal for Surnadal motocrossklubb.

- Råg Rindal er på Team Norway også i år, men i EM stiller vi ikke som lag, sier Tufthaug.

Disse skal først kjøre kvalifisering om 40 plasser i finalekjøringen, for deretter å gjøre opp om de tellende plasseringene.

- Det er en prestasjon å kvalifisere seg til finaleomgangene, men etter de prestasjoner Råg Rindal har vist har han kvaliteter som gjør at han får stille i EM, sier Tufthaug.

Tufthaug kjenner Råg Rindal gjennom Team Norway. Før Tufthaug klarerte Surnadalingen for start i EM hadde han både sett ham og pratet med trenerne.

- De tre som deltar for Norge i MX 85 er alle debutanter, skal bli spennende å se, sier Tufthaug.

Konkurransen i EM er tøffere enn i NM. Nivået er høgere og flere kjørere stiller til start. Dessuten trener konkurrentene de norske møter hele året på bedre baner, enn det som er å oppdrive i Norge.

De som kjører på bra baner hele året er også mer vant til det underlaget som møter dem på EM løp.

- I Norge har vi ofte harde banedekker. I EM er det harde dekket som å kjøre på en nypløyd åker og i tillegg kommer en sanddel. Dette er uvant for de norske løperne, sier Tufthaug.

EM-banene setter således større krav til teknikk og kondisjon, enn de norske. Kondisjonen mener Tufthaug er vår forse.

- Våre beste unge utøvere trener 20-30 timer i uka. Så grunntreninga redder dem i konkurransen ute, sier Tufthaug.

Av de 4000 kjørerne med lisens i Norge er det rundt 20-25 løpere tilsammen i alle klasser som hvert år blir klarert av NMF til å stille til start i EM. Kriteriet er å ha være topp ti i NM sammenlagt året før.

Etterhvert begynner Norge å få kjørere som hevder seg i europatoppen både i 125, 250 og MX1 klassene. Dette er kjørere som store deler av vinteren har mulighet til å trene i Sør-Europa.

- Det er timene på sykkel som utgjør forskjellen. Jo flere timer på sykkel, jo bedre blir du, sier Tufthaug.

Råg Rindal er den andre kjøreren fra Surnadal motocrossklubb som stiller til start i EM. Den første var Atle Heggem.