Rindal kommune lyser nå ut anbud på bygging av 12 nye boliger i Rindal sentrum etter den såkalte Hamarøymodellen.

Denne modellen innebærer at private utbyggere konkurrerer om å gi gunstige husleieavtaler, ikke om å selge hus til kommunen. Det er utbyggeren sjøl som skal eie og drive boligene i åra framover.

Det skal inngås en avtale med kommunen om såkalt kommunal tildelingsrett i 20 år for seks av de nye boligene. Det betyr at kommunen kan bestemme hvem som skal bo der.

Målgruppa er vanskeligstilte i boligmarkedet. For de ti første åra tilbyr kommunen også å stå som formell leietaker og dermed garantere for husleia.

Utbyggeren kan med en slik avtale om kommunal tildelingsrett oppnå både gunstige lånevilkår og tilskudd gjennom Husbanken.

Samtidig som utbyggeren inngår avtale med kommunen om seks boliger, må han forplikte seg til å bygge ytterligere seks boliger for vanlig salg eller utleie. Rindal kommune vil kjøpe to av disse seks.

Dermed står utbyggeren sjøl igjen med fire boliger som han må selge eller leie ut i det ordinære boligmarkedet.

Hamarøymodellen er i ferd med å bli ganske utbredt i Nord-Norge, der mange kommuner har bygd betydelig ny boligmasse på denne måten. Hamarøy kommune med færre innbyggere enn Rindal har fått bygd nytt for rundt 100 personer gjennom avtaler med flere ulike utbyggere.

Det er ønskelig å etablere bomiljø som inneholder ulike grupper av folk, og at de nye boligene blir godt integrert med annen boligmasse. Derfor ønsker kommunen oppdeling i mindre boliggrupper, slik at ikke alle de nye boligene blir liggende sammen.

Utbyggeren sjøl må skaffe nødvendige tomter. I utlysinga er dett tatt inn ei liste over hvilke tomter som finnes i Rindal sentrum. Kommunen eier noen av dem, og private grunneiere eier noen.

Det er krav om minst to soverom i hver enhet med tildelingsrett. Kommunen har ikke utarbeidet tegninger. Det må utbyggerne sjøl gjøre.

I tillegg til vanlig etterspørsel etter utleieboliger i bygda er det vedtaket om å bosette 30 flyktninger i en treårsperiode som utløser et så stort behov for nye boliger akkurat nå.

Anbudsfristen er 15. mai i år. De første boligene forventes å være ferdige på seinsommeren i 2016.