Surnadalingen Hans Olav Settem og bandet Whales & This Lake er B-listet i Nrk P3 med singelen «Sahara Blind». Sammen med blant andre Røyksopp og Ylvis er de også nominert til beste norske musikkvideo ved Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Whales & This Lake ga i januar ut en singel som nå har gått fra C– til B-lista i Nrk P3 og som dermed spilles flere ganger om dagen i radiokanalen.

Som om ikke det var nok har de også klart det kunststykket å lage en musikkvideo til denne låten, en video som nå er nominert til årets kortfilm ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Og det til tross for at de i utgangspunktet ikke hadde noe budsjett sjøl.

Men med 10 000 sponsorkroner fra Surnadal Sparebank ble det musikkvideo, en så god video at den nå altså er nominert til beste norske musikkvideo, sammen med rundt 20 andre, blant andre store navn som Røyksopp og Ylvis.

– Vi er evig takknemlige for støtten fra banken! Ved hjelp av disse pengene og mange som stilte opp for å hjelpe oss fikk vi til filmen med enkle midler. Dette er en proff produksjon som vi har fått til veldig billig, sier Settem.

De brukte en svensk skuespiller i musikkvideoen, en som gjorde jobben omtrent gratis. Filmen er laget av blant andre Magnus Kloster-Jensen, Jonas Lien Larstad og Lars Erik Thoralfson, og mange andre som har stilt opp «på dugnad».

Innspilt på et soverom

I tillegg til surnadaling og tidligere Batteri-vokalist Hans Olav Settem (synthbass), består bandet av romsdalingen Anders Søvik Hjelden (slagverk) og østlendingen Max Peder Brekke (gitar/laptop).

– Jeg går en linje som heter «Populærmusikk» ved skolen Westerdal Oslo ACT i Oslo, så dette er klassekamerater. Det hele startet med at vi begynte å leke oss med noen synther og elektriske duppeditter, forteller Hans Olav.

I fjor sommer da de var ferdige med førsteåret ved skolen, spilte de inn denne låten som er deres første singel; «Sahara Blind».

– Det var en kanadisk produsent, Tyler Johnsen, som produserte denne. Han var da i Norge for å spille inn en EP for en kompis, og vi fant fort tonen, forteller surnadalingen. Og plata ble innspilt på et soverom av alle steder.

– Låten ble innspilt på soverommet til kompis Stein Boge, som også går på denne skolen. Det sier litt om dagens teknologi, en trenger ikke noe dyrt studio, en mikrofon og litt utstyr er nok, ler Settem.

Mye oppmerksomhet

Plata er utgitt gjennom det lille plateselskapet Koke Plate i Oslo.

– Vi har et nært og godt samarbeid med Kristian Notland Harnes og det lille studioet Koke Plate, forteller Hans Olav.

Singelen kom ut 26. januar, og et par uker seinere ble den snappet opp av Urørt-komiteen i Nrk P3, og ble der det som kalles «Ukas Urørt».

– I P3 likte de den så godt at de fortsatte å spille den på radioen, og den rykket etter hvert opp fra C – til B-lista, noe som betyr at den spilles to-tre ganger om dagen, forteller den glade surnadalingen.

Låten og musikkvideoen har fått mye oppmerksomhet, og gjengen har fått enormt mange positive tilbakemeldinger. Tidligere har de kun spilt et par ganger offentlig; slippkonserten for singelen på «Revolver» i Oslo, og som oppvarmingsband for Oslobandet Tuba Tuba på Rockefeller. Men Whales & This Lake har høstet mange gode anmeldelser fra musikkblogger over hele verden, og de har nå ordnet seg med et bra bookingselskap. Settem ser for seg en hel del spillejobber framover.

– Det blir nok en del spilling i både inn- og utland framover ja, så det blir en spennende sommer og høst, forteller han. Og i mai kommer ny singel...

Se musikkvideoen til Sahara Blind på YouTube.