Peder Kvande AS selger nå Bunnprisbutikken på Halsanaustan, med to leiligheter og tilhørende næringslokaler. Her kan interesserte komme til dekket bord, med veldrevet butikk og bolig på samme sted.

Bakgrunnen for at brødrene Peder og John Kvande nå selger butikken og selskapet er generasjonsskifte. De begynner begge å dra litt på åra og vil overlate driften til litt yngre krefter.

– Ingen av ungene ønsker å ta over dette, så derfor har vi bestemt oss for å selge, forteller Peder.

Salget omfatter butikklokale med to tilhørende leiligheter, samt «gammelbua»; et bygg med to næringslokaler, loft og kjeller.

– Gammelbua kan vi for så vidt selge separat også, hvis det er interesse for det, opplyser Peder.

De to leilighetene har vært utleid de siste åra, og kan også egne seg godt som bolig for en ny eier/driver.

– Dersom noen for eksempel kommer flyttende til bygda for å drive denne butikken, kan de flytte inn og bo i disse leilighetene, sier Peder.

Butikk i 85 år

Både Peder og John er nærmest oppvokst i denne butikken. De begynte begge å hjelpe til i butikken i ung alder og har stått på fram til dags dato. Nå håper de å kunne overlate alt dette til noen som vil drive det videre på en god måte.

– Den som tar over dette har i alle fall store muligheter til å gjøre det godt, fastslår Peder.

De legger ikke skjul på at det er mye jobb å drive butikk, og at en må ha en viss interesse for det.

– Det blir etter hvert en livsstil dette, spesielt når en bor her også, fastslår de.

Selve firmaet ble etablert da bestefaren til Peder og John; Peder Kvande, vendte heim fra Amerika i 1922. Selskapet Peder Kvande AS ble etablert i 1930 og har i dag sju ansatte som til sammen utgjør fire–fem årsverk.

– I november i år er det 85 år siden Peder flyttet butikkvirksomheten fra Stangvik til nye lokaler her på Halsanaustan, forteller John. Både butikklokalene og eget bosted ble da bygget like ved dampskipskaia, og den forretningen kan kort beskrives som en «assortert landhandel» der man fikk kjøpt det meste.

Da Peder døde tok sønnene Ingvar og Georg over, og da Ingvar døde i 1957 fortsatte Georg driften sammen med Ingvars kone Magda. På 50-tallet ble det bygget nye og større butikklokaler, en butikk som har blitt bygget på, utvidet og oppgradert opp igjennom åra, til å bli den butikken som er i dag.

Sønnene til Magda og Ingvar er Peder og John, som nå driver butikken. De tok over firmaet i 1986 og dannet aksjeselskap.

Allsidig bygg

De tidligere butikklokalene står ved siden av dagens butikk, og går under navnet «gammelbua». Da butikkvirksomheten ble flyttet til nybygget ble de gamle lokalene etter hvert brukt til sosialkontor og jordstyrekontor, og seinere har lokalene vært brukt til både frisørsalong og massasje, for å nevne noe.

Det kom også opp et lagerbygg. Her ble landbruksvarer, gjødsel og kraftfôr oppbevart fram til Felleskjøpet etablerte seg på Halsa. Da Nordmøre Sparebank la ned filialen på Halsanaustan, ble det bygget på et banklokale i enden av dette lagerbygget, der Surnadal Sparebank åpnet- og drev filial fram til utgangen av 2013.

I dag leies dette bygget av Lisa Engvik Aasbø og mannen Jan Erik Aasbø Glåmen,  som driver Lageret café og kiosk der.

– Jan Erik og Lisa har nå fått tilbud om å kjøpe bygget, så dette er derfor ikke med i salgsannonsen, forteller de to kjøpmennene.

Godt grunnlag

For mange år siden var det hele fire forretninger som konkurrerte om kundene på Halsanaustan, men nå er det bare denne Bunnpris-butikken igjen. Den fungerer som nærbutikk for rundt 200 husstander og går gjerne under navnet «Bua» eller «Kvandebua» blant folk. Butikken har nå en årlig omsetning på 20 millioner kroner.

Sjøl om butikken i dag er tilknyttet Bunnpris–kjeden, har den tidligere vært både K-kjøpmann, fm, fm 3003, Fakta, SparMat, Ica Sparmat og Ica.

– Vi satte stor pris på å få komme inn i Bunnpris-kjeden, det passer veldig godt for stedet her. Vi kan vel si at det er Bunnpris som er grunnen til at vi står der vi gjør i dag, forteller de to.

I dag er det kun dagligvarer og blomster som forhandles her, i tillegg til at butikken også har Posttjenester og er tippekommisjonær. Butikken beskrives ellers som en veletablert og lønnsom dagligvareforretning som ligger strategisk plassert ved Halsanaustan ferjekai.

Med stadig økende biltrafikk øker også kundegrunnlaget. For i tillegg til lokalbefolkningen utgjør også ferjetrafikantene og hytteeiere en del av kundegrunnlaget her.

– Vi har avertert både på Finn.no og i ulike aviser, og det er allerede flere som har ringt, både bygdefolk og andre, forteller Peder. Han legger også til at interessenter bare må ta turen for å se seg om hvis de har lyst.

De tror i alle fall det blir spennende tider framover, og håper å kunne overlate alt dette til dyktige folk. Beliggenheten og bygningsmassen gir i alle fall en ny eier og driver et godt grunnlag for videre nærings– og eiendomsutvikling på stedet.

Salgsannonsen ligger på Finn.no

Les også: To uker igjen