Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag har i dag lagt fram jordbrukets krav til årets jordbruksforhandlinger.

– Kravet følger opp Stortingets mål om økt produksjon og landbruk over hele landet, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Kravet er basert på kompensasjon for økte kostnader, lik kronemessig inntektsutvikling som andre grupper, og en reduksjon i inntektsforskjellen til andre grupper.

Kravet er på 950 millioner kroner, eller 24.100 kroner per årsverk. Til sammenligkning var kravet i 2013, i følge Senterpartiet 47000 kroner og avtalen kom til slutt ut med 31000 kroner per årsverk.

Furberg mener fjorårets jordbruksoppgjør resulterte i en stor omfordeling av penger fra små til store bruk, og et frislipp i forhold til hvor mye tilskudd enkeltbruk kan motta. Jordbruket mener de med sitt sitt krav har gått i rette med disse endringene.

- Skal vi øke matproduksjonen i Norge, slik det er full enighet om på Stortinget, må vi sørge for at alle gårdsbruk får ta del i inntektsveksten, og at jordbruksarealet i hele landet blir drevet. I vårt krav har vi prioritert midlene på en måte som kommer flere til gode, sier Furuberg.