– Vi skal strekke oss langt. Vi har tatt et krafttak før og skal greie det igjen. Sunndal må stille opp. Jeg mener vi må hjelpe flyktningene fra Syria og Irak, både i leirene i midt-Østen, og ved å ta imot kvoteflyktninger her heime, sier ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie, til Driva.

Integreringsminister Solveig Horne ber kommunene svare på hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot i år og neste år, og sendte torsdag brev til alle kommunene.

– Det pågår nå en debatt om å ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger, og jeg ønsker å kartlegge kommunenes mulighet til å øke bosettingskapasiteten ytterligere i 2015 og 2016. Denne informasjonen vil være viktig når det skal fattes en beslutning om hvordan Norge kan bidra, sier Horne. Ifølge TV 2 har 97 norske kommuner sagt nei til å ta imot en eneste ny flyktning, eller de har ikke svart på om de er villige til å ta imot flyktninger i år. Solveig Horne påpeker at 5.256 personer venter på asylmottak og at det i tillegg allerede er vedtatt å ta imot 1.500 kvoteflyktninger fra Syria i år.

– I fjor økte antallet som ble bosatt med 19 prosent. Det er jeg veldig fornøyd med, men vi vet at mange fortsatt venter på å bli bosatt. Vi har et ansvar for at de som allerede har fått opphold skal få starte livene sine i en kommune snarest mulig, sier statsråden i en pressemelding.

Vil hjelpe

Ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie, er positiv til å ta imot flere flyktninger.

– Norge må stille opp. Det skulle bare mangle, er det noen som er i stand til å hjelpe er det Norge med så mange midler på bok. Og sjølsagt skal Sunndal bidra i den nasjonale dugnaden. Hvis alle kommuner tar imot, vil det være 7–8 personer ekstra det er snakk om for Sunndal sin del og det er ikke så mange, men foreløpig har ikke statsråden kommet med eksakte tall på hvor mange vi skal ta imot. Vi må først få en konkret antydning før vi ser på det. Spørsmålet blir aktuelt å ta opp i økonomi- og planutvalget 28. april. Det må forankres politisk og vi må ha en gjennomgang på alt dette med boliger, voksenopplæring, inn- og utflytting med mer, sier Refstie til Driva. Refstie sier kommunen har gode erfaringer med å ta imot flyktninger og kvier seg ikke på å ta imot noen ekstra.

Lang erfaring

Sunndal har tatt imot flyktninger siden 1986 og har bosatt over 800 siden. Av dem bor 300 i Sunndal i dag. Kommunen bosetter 25 flyktninger i året.

– I 2014 bosatte vi 12 utover det (altså til sammen 37), etter å ha blitt forespurt om å ta imot 10 ekstra. Vi må se på brevet vi nå har fått og finne ut hvor mange vi har kapasitet til å ta imot ut over de 25 vi bosetter hvert år om vi nå får forespørsel om å ta imot syriske kvoteflyktninger. Med den kompetansen som finnes i Innvandrertjenesten vår, skal vi kunne gi arabisktalende flyktninger et godt opplegg for utdanning og integrering. Min holdning er derfor at vi skal stille opp i denne nasjonale dugnaden og i alle fall tar imot de vi blir forespurt om.

Nestekjærlighet

– VG hadde en sak fredag om de mange som kommenterer på nettet f.eks. flyktningene i Middelhavet bare kan drukne osv., kommentar?

– Det går bare ikke an å si slike ting, jeg tror ikke folk da skjønner hva de sier, det er mennesker dette er snakk om. Det dreier seg om menneskeskjebner og mennesker i en vanskelig situasjon. Nansen sa at «nestekjærlighet er realpolitikk» da han holdt på med flyktningearbeid. Stort bedre kan det vel ikke sies.

I mandagens papirutgave av Driva kan du lese om hva andre ordførere i vår region sier om det å ta imot flere flyktninger og hvordan de stiller seg til brevet.