Det er områder som bør forebygges, men innbyggerne i Sunndal har ingen grunn til å gå rundt å bekymre seg for å bli skadd av stein- eller snøras.

Sunndal kommune fikk i tirsdag overlevert rapporten som har kartlagt skredfaren i kommunen. Det er NVE som har utført det omfattende arbeidet. Kommunen er den første i region Midt som får en rapport basert på et så grundig forarbeide.

– Kommunen har i mange år jobbet aktivt med å forebygge mot skred og flom, og var slik et lett valg da vi valgte oss ut en kommunen å starte med, sier Kari Øvrelid i NVE.

– Godt redskap

NVE-rapporten legger rammene for kartlegging i mange år framover og er godt redskap når kommunen skal planlegge framtidige boligområder. Den blir også god å ha på ekstreme snøvintre for slik å fortelle hvor rasfare er størst. Rapporten inneholder detaljert oversikt over faregraden rundt om i kommunen.

Senioringeniør Andrea Taurisano i NVE sier rapporten omfatter alle typer skred. I arbeidet har NVE brukt GPS og data i tillegg til å ha snakket med lokale folk som har opplevd eller kan fortelle hvordan de ulike fonnene oppfører seg. Det er også gjort skjønnsmessige vurderinger.

Sju områder vurdert

I skredfarekartleggingen er sju områder i Sunndal vurdert. Taurisano kunne fortelle at snøskred kommer fra hellinger på 30 grader eller mer. Steinsprang løsner vanligvis først når hellinga er 45 grader.

– Det nye kartet friskmelder store deler av Sunndal. Det er fortsatt områder der kommunen bør være oppmerksom og jobbe med sikringstiltak, men det er ingen områder det er nødvendig med akutt-tiltak. NVE kan gi tilskudd til slike tiltak. Husk at vi legger inn sikkerhetsmarginer på de ulike fargefeltene på kartet der det er beregnet at det for eksempel kan gå ras hvert tusenår. Når det gjelder anleggelse av nye barnehager er kravet at vi det ikke skal gå ras oftere enn hvert 5000. år.

–Vi legger usedvanlig strenge sikkerhetstiltak til grunn for de ulike faresonene, sier Taurisano.

Friskmeldt

Ordfører Ståle Refstie og plansjef Gunnar Olav Furu sier kartleggingen som NVE har gjennomført blir viktig i det framtidige arbeidet med arealplanlegging i kommunen. Rapporten viser hvor det kan og hvor det ikke kan bygges i framtida.

– Jeg er glad for at en så stor del av kommunen er friskmeldt. Det er en del områder vi skal se nærmere på, men det er ingen steder det er nødvendig med akutt-tiltak. Det vi har fått lagt fram i dag er bedre enn hva man kunne frykte ut fra tidligere kart, sier ordføreren.

Det er områdene Brekkelykkjo, Øksendalsøra Øst, Børsetlauvet, Oppdøl, Sunndalsøra, og Grøa Nord som er vurdert i rapporten som også liegges ut på NVE sine heimesider. Der kan interesserte sjøl sjekke hvordan NVE vurderer skredfaren der de bo.