Ordfører Ola Heggem sto for snorkutting og offisiell åpning av "Star Cube", som studentene har valgt å kalle konstruksjonen i ekrekanten nedenfor Vestre boligfelt i Rindal.

15 studenter - fem av dem norske og resten internasjonale og fra mange forskjellig land - har vært med på å tegne og bygge "Star Cube".

Det er greit å ha et internasjonalt navn på en konstruksjon så spesiell at arkitektstudentene gjerne vil publisere nyheten både i nasjonale og internasjonale media.

Ordføreren presiserte viktigheten av denne kontakten mellom Rindal kommune og studentene ved NTNU. Og det er kontakt til gjensidig nytte. Studentene får interessante oppdrag med utfordringer de ellers ikke ville ha fått, og Rindal får stadig nye spektakulære attraksjoner langs Kulturstien.

Heggem benyttet også anledningen til å takke grunneierne som stiller både tomt og veggrunn til disposisjon.

Fra før har studenter fra NTNU stått for oppføring av badstuområde og fuglekikkertårn ved Igltjønna. Her var tursti for lengst opparbeidet.

Stien fra Vestre boligfelt til Sunna blir "ny", sjøl om den bygges langs en eksisterende traktorveg, og i tillegg bruker kommunevegen fra sentrum ned til boligfeltet som del av Kulturstien.

Neste store bygg langs stien blir bru over elva ved Sunna boligfelt, der turgjengerne kommer i land nedenfor Rindal Bil og Landbrukssenter og Bunnpris-butikken. To lokale firma, VIBO Entreprenør og A Kvam AS har lagt inn anbud på bygging av brua.

Men torsdag kveld var det stjernekube som gjaldt. Utvendig er konstruksjonen formet som - ja, nettopp - en kube, der alle sider er like på høyde og bredde og kledd med svartbrent spon.

Ja, du leste riktig. Sponene er svartbrent med blåselampe før de er satt inn med linolje for å hindre at sotet smitter av. Vi testet, og konstaterte at du ikke blir svart på fingrene av å ta på veggene.

Bård Magne Sande ved Rindal kommune har vært med på oppbyggingen, men det første besøket på NTNU i fjor sommer var han ikke med på.

Der la rindalingene fram sine ønsker om hva konstruksjonen skulle brukes til, men overlot i høy grad til studentene sjøl å utforme stjernekikkerkonstruksjonen.

I fjor høst kom studenter og lærere til Rindal på første besøk, blant annet med befaring på tomta.

Kommunens folk kikket på utkast i mars i år og plukket ut den konstruksjonen de fant mest hensiktsmessig uka før påske.

11. mai dukket studentene opp i Rindal med materialer kappet ifølge materialliste og satte i gang med byggingen.

- Veggene var spesielt krevende, siden hver vegg var bygget som en hel seksjon. Vi strevde skikkelig med å få den siste veggen på plass, forteller Sande.

Om kvelden fredag 16. mai sto bygget der, og bare detaljer gjensto å få på plass.

En av de norske studentene, Erling Søyland, opplyste at de har tatt utgangspunkt i historien de fikk fra rindalingene, samt at de har tatt en rundtur i bygda og sett på eksisterende bygg som Saga Trollheimen Hotell og Rindal Skimuseum.

- Vi var litt spent på om det skulle komme folk på åpningen i kveld, og er utrolig fornøyd med at så mange har kommet. Ellers er det vel ikke helt definert hva kuben skal brukes til og hva den kan brukes til, men det overlater vi til dere rindalingene å finne ut av etter hvert, sa han.

Innvendig har kuben en slags "lavvo" av trespiler i furu kjerneved - som begynner bredt i bunnen og smalner av mot toppen. Toppen av spilene er skrådd utover slik at regnvann skal renne ned på utsida.

- Det var i alle fall teorien, og da er det ekstra artig å konstatere at det faktisk funker, smiler Søyland. De siste dagers regnvær har gitt utmerket test på akkurat dette.

Rundt på utsida av "lavvoen" går det trappetrinn opp mot toppen - som sjølsagt er det viktigste stedet for å beundre stjernehimmelen når den igjen begynner å vise seg fram på mørke høstkvelder. På kvelder med nordlys vil det helt sikkert bli ekstra attraktivt å oppsøke stjernekuben.

Og studentene har tenkt på at stedet skal være attraktivt for unger også - ved å spenne ut et solid nett over den ene seksjonen av gulvet i toppetasjen. Ungene i Rindal var i alle fall rimelig kjappe til å ta dette i bruk.

Ellers kan du studere stjernehimmelen helt fra bunnen av lavvoen også. Der er det nemlig laget til bålplass, og lavvoen fungerer som en ljore der røyken slipper ut - og med mulighet til å kikke opp på stjernene. Gjett om småskole og barnehager skal få mye glede av dette!