Skal Nesset danne en ny kommune sammen med Sunndal eller sammen med kommunene på Romsdalshalvøya minus Rauma og Vestnes? Kommuneledelsen vil ha innspill fra innbyggerne.

I løpet av våren og forsommeren inviteres alle innbyggerne i kommunen til folkemøter. Ordfører Rolf Jonas Hurlen, rådmann Liv Husby, assisterende rådmann Anne Grete Klokseth samt politikerne Edmund Morewood og Mellvin Steinsvoll startet møterunden i Ranvik før helga. Dit var innbyggerne i bygdene Gussiås, Tjelle og Ranvik invitert for å bli informert og få si sin mening om reformen både skriftlig og muntlig. Innspillene blir viktig beslutningsgrunnlag når kommunestyret skal bestemme seg.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen orienterte om bakgrunnen for reformen og hvor langt Nesset er kommet i prosessen som har deadline 1. juli neste år. Da må kommunestyret ha gjort sitt valg i forhold til framtidig samarbeidspartner. Telemarksforskning har på oppdrag fra Romsdal regionråd (ROR) utredet flere muligheter, også muligheten for at Nesset skal kunne fortsette som egen kommune. Det alternativet kom ikke spesielt godt ut med tanke på framtidig økonomi og muligheter. I rapporten fra Telemarksforskning kommer det fram at kommunen har mest å hente med å se mot Romsdalshalvøya. De mener Nesset og Sunndal blir smått med sine rundt 10.000 innbyggere.

– Vi skal ta den viktigste beslutningen siden 1964. Vi er nå inne i utredningsfasen der vi ser på mulige samarbeidspartnere, orienterte Hurlen.

Sunndal eller Molde

Ordføreren mener kommunestyret allerede på junimøtet må skrelle av noen av alternativene og se på hvilke kommuner det bør jobbes mot. For Nesset handler det om å se mot Sunndal eller alternativet med Romsdalshalvøye minus Rauma og Vestnes. Ordføreren ser gjerne at deler av indre Gjemnes blir med i en framtidig kommune sammen med Nesset.

Rundt 30 prosent av landets kommuner har under 3000 innbyggere. Den siste oversikten fra Statistisk sentralbyrå viste at også Nesset er der. Folketallet i kommunen har gått mye ned siden forrige store kommunereform i 1964. Tidligere Eresfjord og Vistdal kommune har 41 prosent færre innbyggere i dag enn for 50 år siden. Gamle Nesset kommune har mistet vel fire prosent.

Flest til Molde

«Hverdagskommunen» blir sentral når nye kommunegrenser skal strekkes. Det har blant annet med hvor folk jobber og handler når de ikke gjør det i egen kommune. I Nesset er det 327 arbeidstakere som daglig pendler til Mode, mens det er 179 som pendler til Sunndal. Ordføreren mener nessetgjeldingene vil ha ei brukbar framtid uansett i hvilken retning kommunen nå snur seg, men var ikke uening med innspill fra salen der flere fryktet at det er utkantene som vil tape uansett hvilken kommune man slår seg sammen med. Hurlen understreket at det blir viktig å unngå mørke vinduer på kommunehuset.

– Skjer det vil kolben falle ut av bjella i forhold til utviklinga i Eidsvåg!

I Nesset har det vært fokusert på at kommunen har tilgang på konsesjonskraft til en verdi på rundt seks millioner kroner som kommunen på grunn av for lavt forbruk ikke kan utnytte i dag. Fylkeskommunen tar disse inntektene. Dette er midler som vil tilfalle en ny kommune uansett om Nesset går i retning Sunndal eller Molde.

– Skal bygge ny kommune

Rådmann Liv Husby var opptatt av å understreke at det nå handler om å bygge en ny kommune, ikke at en mindre kommune skal bli slukt av en større.

– Dette er det viktigå understreke. Alle skal legge alt i potten og så skal det bygges en ny kommune med det som utgangspunkt, sa Husby.

Kommunen har et håp om å nå rundt 10 prosent av befolkningen med den forestående møterunden. På møtet i Ranvik var det rundt 20 engasjerte frammøtte av et samlet innbyggertall i de tre bygdene på rundt 200.

Meningene var delte blant dem som tok ordet. Dette er bygder som ligger nærmest kommunegrensa til Molde. Noen holdt en knapp på Sunndal da de to kommunene har mye felles, mens andre understreket at de føler seg som romsdalinger, og at å det å få Sunndalsøra som kommunesenter blir feil.

– Når det kommer til arbeidsplasser er Sunndal i all hovedsak Hydro. Hva skjer om aluminiumsverket skulle bli lagt ned. Da blir Sunndalsøra ei bygd på lik linje med mange andre, sa André Gussiås – som ikke la skjul på at det riktige må være å se mot Molde.

Det ble delt ut skjema der de frammøtte ble invitert til å svare på en rekke spørsmål rundt reformen. Når alle bygdemøtene er unnagjort har kommunen dermed et godt grunnlag for å se hva innbyggerne mener. I september skal det gjennomføres en telefonundersøkelse der mange må være forberedt på å bli oppringt.

Mange var kritiske til tidspresset i reformen. Ordfører Rolf jonas Hurlen sa at kommunen må bestemme seg for hvem de skal forhandle med allerede på junimøtet, og komme i gang med forhandlinger like over sommerferien.

– Vi må ha en intensjonsavtale klar allerede i januar neste år. Både vi og kommunene rundt oss er klare til å starte forhandlinger. Det begynner å haste.

Tirsdag kveld er det folkemøte i Vistdal.